CFD’s zijn het ideale hefboomproduct
In Nederland zijn CFD’s nog niet zo bekend als bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk of Australië. In die landen zijn ze een veel gebruikt hefboomproduct, maar ook in Nederland worden ze de laatste jaren steeds populairder. In dit artikel wordt uitgelegd wat CFD’s zijn en wat u er mee kunt doen.
Wat zijn CFD’s precies?
CFD staat voor “Contract For Difference”. Het gaat bij dit type contract om het verschil in prijs tussen de aankoop en de verkoop van het onderliggende product. Het is een contract tussen een zogenoemde ‘koper’ en een ‘verkoper’. Bij een positief verschil tussen aankoop en verkoop betaalt de verkoper het verschil, bij een negatief verschil betaald de koper aan de verkoper. Met CFD’s kunnen beleggers gemakkelijker reageren op stijgende of dalende koersen. Het zijn financiële derivaten, waarbij de handelaar nooit eigenaar wordt van de onderliggende waarde. Die waarde kan uit van alles bestaan, zoals forex, indices, aandelen of grondstoffen.
In tal van landen wordt gehandeld in CFD’s, bijvoorbeeld Duitsland, Japan, Frankrijk en Canada. Alleen in de Verenigde Staten zijn ze verboden. Begin jaren 90 zijn CFD’s ontstaan. Het zijn hefboomproducten, waar in het begin vooral hedgefondsen en institutionele beleggers in handelden. Niet veel later gingen ook gewone beleggers met dit product aan de slag.
Hoe te handelen in CFD’s?
De contracten van CFD’s zijn niet standaard. Iedere aanbieder stelt zelf zijn eigen voorwaarden. Er zijn natuurlijk wel overeenkomsten. Zo wordt het verschil tussen de opening en sluiting van de koers contant afgerekend. Ook is er geen uiterste datum. Degene die de CFD aanbiedt rekent wel extra kosten, zoals kosten voor de spread (het verschil tussen de bied- en laatprijs), commissie en overnight-rente (LIBOR of ander rentetarief voor het aanhouden van de CFD voor een nacht).
Dit verschilt per aanbieder, maar is lager dan bij andere hefboomproducten. Het gaat bij hefboomproducten, zoals CFD’s, om de marge. Je financiert als belegger dus niet de hele onderliggende waarde. Je betaalt maar voor een klein deel. Zo is niet veel geld nodig om toch flink te kunnen handelen. Al zijn de risico’s aanzienlijk.
Risicobeheer bij CFD’s altijd in ogenschouw nemen
Zoals bij de meeste hefboomproducten kan de winst en het verlies ook bij CFD’s hoog zijn en snel ontstaan. Mogelijkheden om risico’s te beperken zijn er echter volop. Zo is er de gegarandeerde stop. Dat betekent dat er direct en absoluut gestopt wordt op een vooraf afgesproken punt, mocht de markt helemaal verkeerd gaan. Bij een gewone stop beweegt de markt soms nog even door. Dat is bij CFD’s dus niet zo. Verder zijn er nog de gewone stop, de trailing stop en de limiet om risico’s in te dammen.
Verschillen andere hefboomproducten om te traden
CFD’s hebben een aantal belangrijke verschillen ten opzichte van andere hefboomproducten. Zo is er zoals eerder gezegd de gegarandeerde stop. Ook kun je in tegenstelling tot andere hefboomproducten 24 uur per dag handelen en ben je niet gebonden aan de openingstijden van de beurs. Een ander verschil is dat de prijsvorming bij CFD’s transparanter is. De prijs van de AEX is bijvoorbeeld hetzelfde als die van de CFD.
Laat een reactie achter
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.