World Economic Forum 2018 in Davos

Afgelopen week verzamelden de wereldleiders zich in Davos voor het jaarlijkse World Economic Forum. Een verzameling van politieke leiders en ceo’s die de wereldeconomie met elkaar doornemen.

ook koningin maxima bezocht world economic forum 2018 davosDonald Trump en zijn peers van andere landen waren er, maar ook Koningin Maxima was aanwezig rond om als VN-vertegenwoordiger aandacht te vragen voor de financiering van economische groei in ontwikkelingslanden (via bijvoorbeeld microkredieten)

Start Trump een handelsoorlog na het World Economic Forum?

Hoewel het World Economic Forum natuurlijk bedoeld is om een gezamenlijke visie op wereldproblemen te krijgen en samen oplossingen te bedenken, lijkt Trump erna toch direct een handelsoorlog te starten. Hij kondigde daags voor het World Economic Forum aan dat hij importheffingen gaat opleggen op onder andere zonnepanelen en wasmachines. Dat klinkt als algemene maatregelen, maar zonnepanelen komen voornamelijk uit China en wasmachines voor het overgrote deel van Zuid-Koreaanse bedrijven als LG en Samsung. Het besluit zou dus zomaar een handelsoorlog met Azië kunnen inluiden. Of de Verenigde Staten er overigens baat bij hebben is nog maar zeer de vraag, zo lees je in deze heldere analyse van Trumps importmaatregelen.

Gaan cryptomunten gereguleerd worden?

Veel cryptomunten zijn de afgelopen weken behoorlijk wat van hun waarde kwijtgeraakt. Nu zat er wellicht ook wat lucht in door de snelheid waarmee in december de koersen ontploften. En nog steeds staan munten als de Bitcoin, Ethereum en Ripple op niveaus waarvan we twee maanden terug niet durfden te dromen. Deel van de terugval heeft overigens te maken met het gebrek aan regulering. De Bitcoin en meeste andere munten zijn ontstaan vanuit een filosofie dat er directe elektronische betaling tussen gebruikers mogelijk wordt, waarbij banken en overheden geen rol spelen. Nu het fenomeen groot wordt en er steeds meer in wordt belegd, vragen regelgevers zich toch af of en hoe ze deze markt moeten controleren. Ook onze tweede kamer hield deze week een hoorzitting over het fenomeen. Voordeel is wel dat als er eenmaal Europese regelgeving is, het plotseling nog wel eens harder zou kunnen gaan met de ontwikkeling.

Neem Tencent Twitter over?

Heb je aandelen Twitter? Tijd om het nieuws goed te gaan volgen. Het Chinese technologiebedrijf Tencent schijnt Twitter in te willen lijven. Tencent is het bedrijf achter WeChat. WeChat is een combinatie van een social media applicatie à la Facebook en allerlei andere online toepassingen, messaging en betalingsdiensten. Het heeft om en nabij een miljard gebruikers. Sowieso zit het Twitter aandeel in de lift, want er zijn ook positief gestemde marktprognoses. Het enige vlekje was het vertrek van operationeel directeur Anthony Noto. De eerder verwachte overname door Salesforce is overigens van de baan. Ook Google en Walt Disney haakten in een eerder stadium af.

Computerfabrikant Dell naar de beurs?

“Dell is toch een aantal jaar geleden door Michael Dell weer van de beurs gehaald?” denk je wellicht als je dit leest. Klopt, maar er gaan geruchten dat het bedrijf nu toch weer een beursgang overweegt. Er is ook het een en ander veranderd. Het bedrijf is minder gericht op kostenefficiëntie en wil weer meer inzetten op groei. Ook zijn door eerdere overnames dataopslagbedrijf EMC en softwareproducent VMware onderdeel geworden van het concern. Overigens wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid om het cloudbedrijf Pivotal Software apart naar de beurs te brengen. Dat zou 7 miljard kunnen opbrengen.

Meer beursnieuws

  • Shell doet het niet goed in de publieke opinie door een melding in het jaarverslag die de indruk wekt dat het bedrijf zich heeft ingedekt tegen de aardbevingsschadeclaims bij de NAM (waar Shell een aandeel in heeft).
  • Veel rumoer op het gebied van digitale betalingen. Alle aandacht gaat natuurlijk uit naar de Bitcoin en andere cryptomunten, maar er zijn ook andere bewegingen. Zo studeert de Japanse technologiereus Softbank op de ontwikkeling van een wereldwijd digitaal betalingssysteem. Daarmee gaat het de strijd aan met onder andere PayPal, Apple Pay en het Chinese Alipay.
  • De Amerikaanse derivaten waakhond CFTC gaat volgens anonieme bronnen miljoenenboetes uitdelen aan de Europese banken Deutsche Bank, UBS en HSBC. Ze worden bestraft vanwege het manipuleren van koersen van futures.
  • Er verscheen een optimistisch marktrapport over Amazon. Analist Tom Forte van DA Davidson verwacht dat het aandeel kan stijgen van 1500 dollar naar 1800 dollar.
  • Minder enthousiast zijn analisten over Starbucks. Daar groeit de omzet nog wel omdat er steeds nieuwe filialen worden geopend, maar bij bestaande vestigingen daalt na een jaar de omzet en ook in Europa namen de bezoekersaantallen af. Ofwel, na een jaar lang regelmatig een pretentieuze Latte Macchiato, krijg je enorme behoefte aan een ouderwetse bak koffie bij een simpel koffietentje.
  • Qualcomm is regelmatig in het nieuw. Het bedrijf is bezig om het Nederlandse NXP Semiconductors over te nemen en is zelf kandidaat om overgenomen te worden door Broadcom. Deze week kwam daar het nieuws bij dat het bedrijf bijna een miljard euro boete krijgt van de Europese Commissie vanwege het misbruik maken van haar dominante marktpositie in een overeenkomst met Apple
  • Het industrieconcern GE schrijft zeer rode cijfers over het vierde kwartaal van 2017. Oorzaak ligt met name in de energietak, waar de moeilijke tijden voor gas en olie het bedrijf zwaar raken.

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Geef een reactie