Voorbereidingen beursgang van Adyen van start

Volgens persbureau Bloomberg worden momenteel voorbereidingen gedaan voor de beursgang van Adyen.

Het zou mooi zijn als dit interessante bedrijf een beursnotering krijgt. En een mooie opsteker in een week met ook wat minder goed nieuws, bijvoorbeeld voor de Bitcoin en andere cryptocurrency beleggers.

Interesse in de beursgang van Adyen?

Ik kan me voorstellen dat een beursgang van Adyen in 2018 veel interesse krijgt van beleggers. Voor het grote publiek is dit geen bekend bedrijf, maar veel mensen hebben dagelijks te maken met hun technologie en dienstverlening. Adyen is een betalingsprovider die onder andere de betalingen verzorgt voor online bedrijven als Facebook, Netflix, Spotify en Uber.

beursgang van adyen gepland

Waarschijnlijk worden zakenbanken JPMorgan Chase en Goldman Sachs ingehuurd om de beursintroductie te begeleiden. Er is nog geen keuze gemaakt voor een beurs. Zowel Amsterdam als New York lijken een optie voor het bedrijf. Verwachting is dat bij de beursgang van Adyen een miljard euro kan worden opgehaald. De huidige waarde van het bedrijf zou tussen de 5 en 10 miljard euro liggen. Huidige investeerders zijn onder andere investeringsfondsen als Temasek en Iconiq Capital. In dat laatste fonds participeren veel Amerikaanse technologie toppers als Mark Zuckerberg en Twitter-topman Jack Dorsey.

Altcoins dipten sterk afgelopen week

Voor mensen die in december vol goede moed hun geld in Bitcoins of andere cryptocurrency hadden gestoken, was het even slikken deze week. Over de volle breedte van de coins werd een scherpe daling ingezet. Bitcoin dook afgelopen woensdag zelfs even onder de 10.000 dollar, een magische grens die in december juist in de andere richting was gepasseerd. Gelukkig trekt de markt inmiddels weer aan. Op het moment van schrijven is de Bitcoin de 12.000 dollar alweer gepasseerd. En nu de goede kant op, omhoog. Het kan verkeren.

Een tweede leven voor de SRV wagen?

De toonaangevende elektronicabeurs CES 2018 in Las Vegas heeft de deuren inmiddels weer gesloten. Een van de opvallende zaken was dat waar de auto’s vroeger alleen op de parkeerplaats stonden, ze tegenwoordig een prominent plekje op de beursvloer krijgen. Er was een groot aantal voorbeelden van nieuwe, slimme mobiliteitsconcepten. Een van de bijzondere exemplaren kwam van Toyota dat onder de naam e-Palette de oude SRV wagen weer nieuw leven inblaast. Een zelf rijdend voertuig dat gebruikt kan worden om bijvoorbeeld pakketjes te bezorgen, maar ook als een soort rijdende zelfbedieningswinkel kan worden ingezet. Waar de klant even z’n schoenen kan passen en ze direct weer mee terug kan sturen als het toch de juiste maat niet is.

Overname NXP door Qualcomm goedgekeurd door Europese Commissie

Deze week keurde de Europese Commissie de overname van NXP Semiconductors door branchegenoot Qualcomm goed, waarbij het om zo’n 47 miljard dollar gaat. Er zijn wel wat voorwaarden, bijvoorbeeld om de beschikbaarheid van de technologie voor NFC-chips te garanderen. Die worden bijvoorbeeld gebruikt in pinpassen, de ov-chipkaart en smartphones. De EU-goedkeuring betekent nog niet dat de deal helemaal rond is. Zo moet ook toezichthouder China nog instemmen. Ook zijn er activistische NXP-aandeelhouders die een hoger bod van Qualcomm eisen. En ondertussen heeft Broadcom natuurlijk nog een vijandig bod uitgebracht op Qualcomm zelf. Eten en gegeten worden.

Meer economisch nieuws

Wat speelde er internationaal nog meer deze week?

  • Het is nog niet zo heel lang geleden dat een aantal Zuid-Europese landen samen de slechtste jongetjes van de Euro-klas waren met krakende economieën en schuldproblemen. Spanje heeft zich daar inmiddels aan ontworsteld. De Spaanse economie presteert in de kopgroep met een groei van 3,1 procent het afgelopen jaar. De beloning kwam deze week van de rating bureaus. Finch gaf Spanje de A-status terug die het in 2012 verloor. De score ging van BBB+ naar A-. Men verwacht dat andere kredietbeoordelaars zoals S&P en Moody’s zullen volgen.
  • Mobiliteit verandert. Eigen autobezit wordt minder populair en we maken vaker gebruik van leenauto’s en taxidiensten. Daar willen ook energieproducenten zich mee bemoeien. En dus zagen we deze week dat Shell investeert in een taxiservice. Via FarePilot, waarvan Shell mede-eigenaar is, is de aanvraagprocedure voor een taxivergunning in Londen gestart.
  • Dit weekend wordt duidelijk of Duitsland zijn grote coalitie tussen CDU en SPD krijgt en daarmee wat stabiliteit. Als de SPD besluit alsnog niet mee te doen, is dat het einde van het tijdperk Merkel en gaan we waarschijnlijk weer verkiezingen in.
  • Geen markt zo volatiel als de luchtvaartindustrie. Momenteel gaat het weer crescendo voor Airbus. Het bedrijf was eind vorig jaar nog somber over de kansen dat het A-380 programma kon worden voortgezet. Deze week kondigde men echter de allesbepalende order van Emirates aan. De luchtvaartmaatschappij bestelt twintig A380’s bij Airbus en heeft daarbij een optie genomen op nog zestien extra exemplaren. Een order van 16 miljard dollar en voor Airbus de mogelijkheid om de A-380 productie te verlengen tot zeker 2030. Ook met British Airways wordt over een order gesproken.

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Geef een reactie