Spotify beursgang in 2018. Of toch niet?

Het jaar dat waarschijnlijk de Spotify beursgang gaat plaatsvinden, begon uitstekend. Veel beurzen wereldwijd zaten de eerste week van 2018 in de lift.

Zelfs een wat tegenvallend banenrapport in de Verenigde Staten – normaal niet onbelangrijk – leek de koersen niet te deren. Wat gebeurde er verder zoal in deze openingsweek van beursjaar 2018?

Spotify beursgang nu aanstaande?

Spotify beursgangVolgens een bericht op nieuwssite Axios heeft Spotify het formele traject in gang gezet voor een beursgang. Hierover gingen al langer geruchten, al in 2014 werd er over een eventuele Spotify beursgang gespeculeerd. Maar nu heeft het bedrijf de noodzakelijke documenten ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission).

Overigens lijkt het bedrijf op een wat afwijkende beursgang te mikken. Alleen bestaande aandelen van geldschieters zouden naar de beurs worden gebracht. Het gaat dus niet om het ophalen van nieuw geld, maar om het verhandelbaar maken van bestaande aandelen. Een constructie die in New York minder vaak voorkomt en een directe notering wordt genoemd. Zo’n beursgang is ook goedkoper voor bedrijven omdat er minder wordt betaald aan de begeleidende banken en geen dure roadshows en andere zaken nodig zijn.

De tijdlijnen lijken scherp, er wordt zelfs gesproken over het eerste kwartaal van 2018. Helemaal zonder slag of stoot zal het allemaal niet gaan. Spotify is natuurlijk de leidende streaming music aanbieder, maar maakt met 140 miljoen actieve gebruikers – waarvan 50 miljoen betalende klanten – nog steeds geen winst. Bovendien werd deze week een 1,6 miljard dollarclaim ingediend door Wixen Music Publishing vanwege de inbreuken op copyrights:

“Prior to launching in the United States, Spotify attempted to license sound recordings by working with record labels but, in a race to be first to market, made insufficient efforts to collect the required musical composition information and, in turn, failed in many cases to license the compositions embodied within each recording or comply with the requirements of Section 115 of the Copyright Act. (..)” (uit de Wixen lawsuit)

Omdat dit direct raakt aan het businessmodel van Spotify kan het zeker invloed hebben op de Spotify beursgang.

Nog steeds productieproblemen Tesla 3

Ik schreef al eerder over de productieproblemen met de ‘gezins-Tesla’, de Tesla 3. Het bedrijf heeft grote moeite om de productie van dit model op gang te brengen. In de periode waarin ook een futuristische vrachtwagen werd aangekondigd, bleek echte massaproductie toch een heel ander vak dat Tesla nog niet beheerst. Inmiddels zijn er bergen werk verzet maar heeft Tesla alsnog de productiedoelstellingen vertraagd. Men mikt er nu op om medio 2018 per maand vijfduizend Tesla’s 3 van de band te laten lopen. Het afgelopen kwartaal werden er nog maar 1550 gebouwd.

Het wordt spannend in de markt van de elektrische auto. Weet pionier Tesla zijn groeistuipen te overwinnen en de massaproductie van goedkopere modellen onder de knie te krijgen. Of ziet Elon Musk langzamerhand de traag gestarte traditionele autofabrikanten voorbijkomen? De duurdere Tesla modellen lopen overigens prima. In totaal leverde Tesla in het vierde kwartaal bijna 30.000 voertuigen af.

Meer nieuws in beursweek 1 van 2018

  • Nadat de markt voor cryptomunten wat inzakte eind december, is januari weer fris van start gegaan. De Bitcoin toonde een duidelijke groei, de Ripple steeg weer en Ethereum bereikte de 1000 dollargrens.
  • De Nokia navigatie spin-off HERE krijgt twee nieuwe aandeelhouders uit de automotive branche, onderdelenfabrikant Bosch en bandenmaker Continental. Ze nemen beiden een belang van 5 procent door aandelen over te nemen van de bestaande grootaandeelhouders BMW, Audi en Daimler. Zorgwekkend voor concurrenten TomTom en AND International Publishers dat in 2017 zelfs nog een samenwerking aanging met Continental.
  • In de week dat hij gepijnigd werd door de publicatie van het boek Fire and Fury, was president Trump ook in het nieuws door de aankondiging hij vrijwel alle wateren voor de kust van de Verenigde Staten wil openstellen voor oliewinning. Hij blijft zwaar inzetten op het verhogen van de eigen fossiele energieproductie.
  • Al eerder werd bekend dat vliegtuigbouwer Boeing branchegenoot Embraer wil overnemen om ook een aanbod in het segment kleinere vliegtuigen te hebben. De Braziliaanse overheid reageerde als grootaandeelhouder weinig enthousiast maar inmiddels zijn er gesprekken gaande om de Braziliaanse zorgen weg te nemen.
  • Serieuze problemen voor chipmaker Intel, nu er drie class action-rechtszaken zijn aangespannen vanwege de beveiligingslekken Meltdown en Spectre in computerprocessors. Waar beveiligingslekken meestal software betreffen, liggen nu de hardware producenten onder vuur.
  • Ik zag een mooie video over buigbare zonnecellen die in bijvoorbeeld kleding en rugzakken kunnen worden verwerkt. Een interessante innovatie waarmee je bijvoorbeeld al lopend je mobiel oplaadt. Alleen het nut van een zonnecel in een paraplu – voor de bewolkte dagen? – zie ik nog niet direct.

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Geef een reactie