Overname Gemalto in stroomversnelling

Het beveiligingstechnologiebedrijf Gemalto werd al een tijdje genoemd als overnamekandidaat. Deze week kwam dat in een stroomversnelling. We nemen even de beursweek door.

Overnamebod Thales op Gemalto

simcard leverancier Gemalto overgenomen door Thales

Gemalto doet bij veel niet-beleggers waarschijnlijk niet direct een bel rinkelen. Toch hebben veel mensen de Gemalto producten in hun jaszak. Gemalto is als bedrijf gespecialiseerd in beveiligingstechnologie en marktleider van de bekende simkaartjes die in iedere smartphone en veel tablets zijn terug te vinden. En daarnaast in steeds meer andere apparaten die als slim device aan het Internet-of-Things zijn gekoppeld. Toch vormt die sim-card een moeilijke markt (het is natuurlijk een commodity geworden). Het bedrijf was al enige tijd in moeilijkheden en moest onder andere een aantal winstwaarschuwingen afgeven.

Deze week deed eerst Atos – een grote automatiseerder – een vijandelijk overnamebod van 46 euro per aandeel. Dat werd door Gemalto van de hand gewezen. Maar deze zondag bleek er een serieuzer en vriendelijker bod te liggen van het Franse technologiebedrijf Thales dat zich wereldwijd bezig houdt met luchtvaart, transport, defensie en beveiliging. De Fransen willen 51 euro per aandeel betalen, waarmee de aankoop zo’n 4,6 miljard waard is. Hiervan heeft Gemalto inmiddels aan de aandeelhouders geadviseerd het bod te accepteren. Het potentieel van beveiligingschips en -software is natuurlijk onveranderlijk groot.

Wat kost de energietransitie?

De versbakken minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes gaf deze week tijdens de begrotingsbehandeling een college energietransitie. Daarin werd duidelijk dat die niet vanzelf gaat verlopen. We horen natuurlijk veel mooie verhalen over groene en duurzame initiatieven maar voor een grootschalige uitrol van bijvoorbeeld zonne-energie is een grote en georganiseerde transitieslag nodig. Die kan volgens de minister de komende dertig jaar zo’n 1% tot 3% van ons bruto binnenlands product kosten.

Tegelijkertijd schetst Wiebes duidelijk dat kosten ook omzet voor bedrijven opleveren en dan met name in offshore, transport en landbouw. Bovendien levert het traject uiteindelijk grote hoeveelheden goedkope energie op, want nu al zien we een snelle daling van de kosten van hernieuwbare energiebronnen. Zo is de prijs van windenergie die op zee is opgewekt in vijf jaar gedaald van 12,5 naar 4 cent per kilowattuur. Ook zonnepanelen dalen nog steeds in prijs. Hoe onduidelijk het groeipad ook is, het is duidelijk dat de energietransitie niet alleen duur is maar ook veel nieuwe economische activiteiten gaat opleveren. Interessant voor ons beleggers dus.

Meer nieuws uit de boardrooms

  • Sex sells, maar kennelijk niet altijd. Het grote erotiek-concern Beate Uhse heeft in Duitsland faillissement aangevraagd. Overigens lijkt het met de verkoop inderdaad nog mee te vallen, het betreft het faillissement van de holding teneinde het bedrijf financieel te herstructureren. De ‘winkel blijft open’.
  • Unilever heeft de margarine-tak met daarin merken als Becel, Blue Band en Bona voor 7 miljard euro verkocht aan investeringsmaatschappij KKR. Met deze stap wil men de aandeelhouders tevreden stellen die het gevoel hebben dat het bedrijf te weinig aan hun belangen denkt. In dezelfde week maakte Unilever bekend dat het Schmidt’s Naturals koopt, een producent van persoonlijke verzorgingsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten als planten en mineralen.
  • Donald Trump zorgt voor diepe fronsen in de bestuurskamers van Airbus en concurrent Boeing. Beide vliegtuigbouwers hebben grote orders gesloten met Iran nadat Obama als president een atoomdeal sloot met het land. Donald Trump heeft die deal al eerder de ‘slechtste deal ooit’ genoemd en dreigt nu zijn veto uit te spreken. Het zou daarbij om zo’n driehonderd vliegtuigen met een totale waarde van 40 miljard dollar gaan. Airbus is overigens Europees, maar gebruikt veel onderdelen van Amerikaanse leveranciers.
  • Ondanks het feit dat velen het woord zeepbel hanteren, nadert de bitcoin inmiddels het 20.000 dollar niveau. En omdat de beleggers ook wel spreiding zoeken, groeien veel andere altcoins stevig mee en vaak zelfs harder. Zoals de Ripple deze week.

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Geef een reactie