We hebben een week achter ons waarin Trump de wereld over reisde en bijna iedere uitspraak of handeling van hem een miljardenimpact had. Ook werd de wereld weer opgeschrikt door terrorisme, dit keer in Manchester. Wat betekent dat allemaal voor het bedrijfsleven en voor ons als beleggers? Laten we eens wat zaken doornemen.
De Trip van Trump
Donald Trump heeft thuis een slechte pers en daar komen ook nog allerlei onderzoeken bij. Wellicht kwam zijn internationale rondreis hem dan ook niet slecht uit. Hij begon met een bezoek aan het Midden-Oosten, waar onder andere een wapendeal van 110 miljard dollar met Saoedi-Arabië werd getekend. Vervolgens stond Israël op het programma en daarna ging het naar Europa. Bij de NAVO maakte Trump direct duidelijk dat hij verwachtte dat andere leden hun defensiebudget per direct gaan verhogen. Voor Mark Rutte zou dat betekenen dat er bij de kabinetsformatie miljarden extra naar defensie moeten. Bij de G7 op Sicilië gaf Trump aan bepaald nog niet overtuigd te zijn van het belang van de klimaatdoelstellingen en de bijbehorende maatregelen. De wereld heeft dus een roerig weekje met de Amerikaanse leider achter de rug en het is afwachten wat dat voor de economie betekent.
Griekenland heeft nog steeds enorme schuldenlast
Jeroen Dijsselbloem was deze week op tv te zien in een interview waarin hij de positieve resultaten tijdens zijn voorzitterschap van de Eurogroep verkondigde. Dezelfde week bleek het ‘Griekse lek’ echter nog niet boven. Griekenland heeft begin juli weer een lening nodig – dit keer van 7,5 miljard euro – om oude leningen af te lossen. Als dat geld er niet komt, zijn we qua crisissfeer weer terug in 2015. Vooralsnog zijn de Eurogroep, Griekenland en het IMF er niet uitgekomen en praten ze half juni verder.
Kern van het conflict zit in het feit dat de Grieken veel noodzakelijke veranderingen hebben doorgevoerd. Dat erkent ook iedereen. Maar de Grieken verwachten nu ook dat een deel van de nog steeds bestaande schuldenberg wordt kwijtgescholden door landen als Nederland en Duitsland. Europa ziet dat anders en vindt dat er van kwijtschelden geen sprake kan zijn. De totale Griekse schuld bedraagt 180 procent van het Bruto Binnenlands Product. De norm voor overheidsschulden ligt binnen Europa op maximaal 60 procent van het BBP.
Akzo Nobel in het beklaagdenbankje
Een aantal activistische aandeelhouders daagde Akzo Nobel afgelopen week voor de Ondernemingskamer. Men eiste dat de multinational het overnamebod van branchegenoot PPG nu eindelijk serieus gaat nemen. Met name Antony Burgmans, voorzitter van de RvC van Akzo Nobel, was de kop van jut tijdens de bijeenkomst. Zelf verwoordde hij het als volgt:
‘Dit niveau van agressie heb ik nog nooit gezien’ (Burgmans in het NRC)
De Ondernemingskamer doet maandag 29 mei uitspraak. Benieuwd waar de koers van Akzo Nobel die dag naartoe beweegt.
Podcast als nieuw content model.
Echte beleggerswinst zit natuurlijk aan het begin van de lifecycle. In dat verband las ik een interessant verhaal over podcasts. De populariteit daarvan lijkt weer toe te nemen. Steeds meer mensen sluiten zichzelf af van de buitenwereld met een luisterverhaal over een interessant onderwerp. Voor adverteerders is dat interessant en er zijn al bedrijven die zich specifiek op advertenties in podcasts richten. Wat nog ontbreekt volgens sommige analisten is een ‘Netflix voor podcasts’. Al biedt Spotify gebruikers bijvoorbeeld al een podcast kanaal. Benieuwd dus of er zo’n podcast Netflix zit aan te komen. Of dat we juist binnenkort van Spotify horen dat er veel groei zit in het podcast gebruik binnen de streamingdienst.
Naast Bitcoin ook de Ether in de lift

Ethereum koersontwikkeling (dollars)
De wisselkoers van de Bitcoin stijgt al enige tijd enorm. Hoewel de munt eerder grote stijgingen vertoonde – vaak gevolgd door stevige dalingen – lijkt er nu meer aan de hand. Steeds meer bedrijven lijken met de achterliggende blockchain technologie aan de slag te gaan, de Bitcoin wordt steeds breder geaccepteerd als betaalmiddel en er wordt hard gewerkt aan snellere transacties en meer capaciteit. In de schaduw hiervan laten ook andere initiatieven een sterke groei zien. Waaronder de Ether. Dat is de altcoin van Ethereum, een van de wereldwijde blockchain implementaties. Ethereum is niet alleen op de eigen virtuele munt gericht, maar zal voor veel meer toepassingen worden gebruikt zoals brokersdiensten, crowdfunding diensten, online contractafwikkeling etc. Een grote groep bedrijven waaronder bijvoorbeeld IBM, Microsoft en ING werkt daarvoor samen in de zogeheten Enterprise Ethereum Alliance.
Laat een reactie achter
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.