Nieuws uit Silicon Valley en IKEA investeert duurzaam

Het was een onrustig weekje. Veel internationale politieke onrust is zelden goed voor de financiële markten en er is dus voor beleggers een hoop om bij te houden. We kijken even wat er zoal gebeurde.

Silicon Valley tegen immigratiebeperkingen

Dat Trump voortvarend van start ging, wisten we al. Deze week ging naast de dreigende dollar-euro valutaoorlog de aandacht vooral uit naar zijn immigratie beperkende maatregelen. Naast politieke tegenstanders bleken ook veel prominente bedrijven not amused. Vooral in Silicon Valley zijn de mouwen opgestroopt. Hightech reuzen in Californië als Microsoft, Netflix, Google en Apple hebben veel hooggekwalificeerd personeel en management uit de getroffen landen. Benieuwd hoe de hightech koersen zich ontwikkelen de komende tijd.

De zelfrijdende revolutie

google zelfrijdende autoLaten we even in Silicon Valley blijven. 21 autobedrijven mogen op dit ogenblik al hun zelfrijdende auto’s testen in Californië. Het geeft aan hoe hard de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen gaat. Het is een gemêleerd gezelschap. Google uiteraard – met één menselijke ingreep per 8000 kilometer het verst in de ontwikkeling – en natuurlijk veel bekende autofabrikanten als BMW en Nissan, maar ook een bedrijf als NVIDIA is actief in deze branche. Die laatste kennen de meeste mensen waarschijnlijk van bijvoorbeeld de grafische processoren in hun computer. Fascinerend is het wel voor ons beleggers. Wat betekent deze mobiliteitsrevolutie voor de maatschappij (onbemand bezorgen?) en welke bedrijven gaan hier succesvol mee worden?

Wat betekenen de nieuwe databeveiligingswetten?

Veel bedrijven weten nog maar weinig van de nieuwe Europese beveiligingswetgeving die vanaf 2018 van kracht wordt, de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG). Nu al moeten bedrijven eventuele datalekken melden, maar ook moet veel duidelijker worden aangetoond of en hoe uw persoonlijke gegevens worden bewaakt. En in veel gevallen moet er een aparte functionaris worden aangesteld die verantwoordelijk is voor databeveiliging binnen het bedrijf. De AVG kan veel impact hebben op bedrijven die intensief met persoonsgegevens werken, zoals e-commerce bedrijven. En voor ICT, security en consultancybedrijven kan het de komende jaren veel omzet betekenen. Houdt u al rekening met deze ontwikkeling bij de samenstelling van uw aandelenmandje?

Recycling wordt sexy

U wilt niet investeren in kringloopwinkels? Daar hebben we het dan ook niet over. We hebben het over geavanceerde recyclingtechnologie die wereldwijd steeds belangrijker wordt om duurzaam te ondernemen. Wellicht heeft u nog nooit van de Morssinkhof Rymoplast Group gehoord. Het is een Gelders familiebedrijf en deze week werd bekend dat IKEA een belang van 15% in het bedrijf heeft genomen. Het bedrijf gebruikt geavanceerde technologie om plastic uit consumentenproducten te kunnen recyclen. IKEA heeft vorig jaar een miljard euro gereserveerd om te investeren in een duurzame grondstoffenketen.

Niet gooien met tomaten, maar investeren in tomaten

De Nederlandse tuinbouw heeft natuurlijk van oudsher een sterke internationale positie. Maar voor beleggers is het altijd goed om in te zoomen in een branche om te kijken waar het echt goed gaat. Zo blijken bij onze tuinbouwers vooral de tomatenkwekers het goed te doen. De afgelopen tien jaar is de tomatenbranche harder gegroeid dan bijvoorbeeld paprika’s, komkommers en aubergines. Het GFH onderzocht dit en verklaart het succes onder andere uit het feit dat tomaten door de speciale belichting het hele jaar geleverd kunnen worden. Tussen 2005 en 2015 groeide de productie met 35% en er zit nog meer in het vat.

Groeiende macht van bloggers en vloggers

Investeert u graag in bedrijven die met trucs en kleine lettertjes hun marges hooghouden? Wees voorzichtig. Deze week moest keukenmaker Mandemakers diep door het stof in een schoolvoorbeeld van de macht van vloggers en Youtube grappenmakers. Het bedrijf domineert via merken als de Keukenconcurrent de markt en kwam negatief in het nieuws door de hoge annuleringskosten. Ook als je direct na aankoop besloot er toch vanaf te zien, hanteerde men annuleringskosten van 30%. Onder druk van de filmpjes en de publieke opinie werd die regeling met spoed afgezwakt.

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Laat een reactie achter