Nederlandse maakindustrie en Griekse schulden

Deze week startte in Nederland de verkiezingscampagne echt met een lijsstrekkersdebat in het Noorden. Onder druk van de publieke opinie werd in ieder geval duidelijk dat de gaswinning duidelijk verminderd zal worden. Ook werd Europa deze week opgeschrikt door alarmerende cijfers van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) over de schuldenpositie van Griekenland. Al met al veel macro-economische ontwikkelingen die u als belegger rechtstreeks kunnen raken.

Is de Rotterdamse haven over de top heen?

De Rotterdamse haven publiceerde de jaarcijfers deze week. In 2015 had de haven een absoluut topjaar maar het afgelopen jaar toonde krimp. De totale overslag van goederen in de haven daalde naar iets boven de 461 miljoen ton. Geen grote afname maar ook geen voortzetting van de groei. Er zat nog groei in de containerafhandeling maar die werd tenietgedaan door een duidelijke daling in bulkgoederen zoals erts en fossiele brandstoffen als kolen en olie. De ontwikkeling in met name de energiemarkt ziet de haven dus direct vertaald in minder overslag. En natuurlijk is er ook de hete adem van de Antwerpse buren. Dus belegt u direct of indirect in de Rotterdamse haven en een van de bedrijven die daar hun omzet maken, dan is het goed om de ontwikkelingen in de gaten te houden.

Windenergie haalt kolen in

De ontwikkelingen in de energiemarkt werden ook duidelijk toen we deze week de aandelen van windenergie in de totale Europese energieopwekking zagen. Voor het eerst was het percentage windenergie groter dan dat van kolen. Van het totaal beschikbare vermogen in Europese energiecentrales werd 16,7% geleverd door windturbines en 16,5% door kolencentrales.

Familiebedrijven in de Nederlandse maakindustrie

Ottevanger voedermixer

Bron: Ottevanger Milling Engineers

Enige tijd terug hadden we het op deze plek over ideeën om succesvolle familiebedrijven naar de beurs te brengen zodat die nieuw kapitaal kunnen aantrekken voor investeringen. Deze week las ik een mooi artikel over onze maakindustrie waar veel van dit soort bedrijven hoogwaardige machines en andere industriële producten maken. Zoals de voedermixers van familiebedrijf Ottevanger.

Zijn de Griekse schulden onhoudbaar?

In onder andere Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn er dit jaar verkiezingen. Dat belooft een spannend jaar omdat in die landen de eigenzinnige politiek van Trump en de Brexit natuurlijk een rol spelen in de campagnes. Maar wat misschien nog wel meer gaat meespelen is Griekenland. Want net nu we de we de problemen in Griekenland een beetje ‘uit ons systeem’ leken te hebben, staat het land weer prominent op de kaart. Het IMF bracht deze week namelijk een rapport uit waarin duidelijk staat dat de Griekse schuldenpositie nog altijd onhoudbaar is. Een analyse die erop neer komt dat we alleen verder kunnen als een deel van de schulden wordt kwijtgescholden. Europa reageerde furieus op de rekenmeesters van het IMF, de bankaandelen daalden en het is afwachten of dit een onderwerp wordt tijdens de verkiezingscampagnes.

Hoe snel gaat de Virtual Reality revolutie?

Vorige week hadden we het al even over de snelheid waarmee zelfrijdende voertuigen worden ontwikkeld. Het zou een enorme wijziging in onze manier van leven kunnen betekenen als we ons normale gezinsleven bijvoorbeeld in de auto kunnen voortzetten en met een bak chips voor de tv naar oma en opa kunnen rijden, om maar een voorbeeld te noemen. Nog spectaculairdere veranderingen kunnen we verwachten van de Virtual Reality innovaties. De brillen zijn natuurlijk al geen nieuws meer – Bij Six Flags in de Verenigde Staten experimenteren ze al met VR-brillen in de achtbaan – maar helemaal mooi wordt het als we de virtuele ‘buitenwereld’ ook direct kunnen besturen.

VR Handschoenen dus

Dat kan bijvoorbeeld met behulp van handschoenbesturing, zoals Mark Zuckerberg die toonde bij zijn bezoek aan Virtual Reality pionier Oculus. Overigens zijn zij niet de enigen want ook het Nederlandse bedrijf Manus VR werkt aan dit soort innovaties. De mogelijkheden zijn werkelijk onbeperkt. Van de entertainment industrie – zelf live meespelen in een reality game – tot de eindeloze mogelijkheden voor virtual reality trainingen. En hoe ziet ons online liefdesleven er over 20 jaar uit? Een interessante technologieniche om je als belegger in te verdiepen, dat is het in ieder geval.

 

 

 

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Laat een reactie achter