Na ABN Amro nu ook ASR naar de beurs

Na de beursgang van ABN Amro gaat de Nederlandse overheid ook verzekeraar ASR naar de beurs dragen. ASR zou eerst mogelijk verkocht worden om het geld terug te laten vloeien naar de Nederlandse overheid, maar een beursgang lijkt toch de voorkeur te hebben. ABN Amro is nog maar nét aan op de beurs en het volgende staatsbedrijf staat alweer in de startblokken. Dijsselbloem maakte bekend dat de verzekeraar in het eerste halfjaar van 2016 naar de beurs gaat. Volgens de NLFI, dat de aandelen beheert voor de overheid, geeft aan dat het een goede tijd voor beursgangen is. De stichting hoopt dan ook dat deze periode nog even voort duurt zodat de overheid haar aandeel in genationaliseerde bedrijven met winst kan verzilveren.

Ook lijkt het erop dat, op basis van voorgaande beursgangen van verzekeraars, een beursgang van ASR zeer succesvol kan zijn. Beleggers betaalden een mooie prijs per aandeel met zelfs wat initiële winst kort na de introductie. Een van die verzekeraars die onlangs naar de beurs stapte was NN (ooit bekend als Nationale-Nederlanden).

Waarom wordt ASR niet verkocht?

Dijsselbloem is voorstander van een beursgang en niet van een verkoop van de verzekeraar in zijn totaliteit. Wel heeft ASR voldaan aan de drie noodzakelijke voorwaarden, namelijk een stabiele financiële sector, voldoende geïnteresseerde kopers en ASR is er klaar voor. De verzekeraar is er zelf helemaal klaar voor en heeft er zin in. Zo konden we al opmaken uit eerder verschenen berichten toen ASR haar halfjaarcijfers presenteerde.

In de eerste helft van 2015 wist ASR 397 miljoen euro winst te maken. Dat is meer dan een verdubbeling van de winst in vergelijking met de eerste helft van 2014.

Een beursgang zou aantrekkelijker zijn omdat er niet genoeg animo is vanuit derde partijen die de verzekeraar in één keer over willen nemen voor een aantrekkelijke prijs.

Kosten en opbrengsten

Het nationaliseren van ASR heeft Nederland 3,7 miljard euro gekost, maar heeft daarnaast ook 700 miljoen euro rente betaald en heeft ASR 400 miljoen euro dividend uitbetaald. ASR heeft een boekwaarde van 3,2 miljard euro en is eigenlijk al direct een richtprijs. ABN Amro had een boekwaarde van zo’n 16,7 miljard euro – de beurswaarde was vergelijkbaar met dat bedrag.

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Laat een reactie achter