Deze week even wat meer aandacht voor de ontwikkelingen in de auto-industrie. Superbelegger Carl Icahn heeft daar duidelijke ideeën over en daar besteed ik graag wat aandacht aan. En uiteraard kijken we nog even naar wat andere ontwikkelingen in de boardrooms.
Carl Icahn en investeren in de auto-industrie
We gaan op deze site vaker in op de ontwikkelingen in de auto-industrie en daar gebeurt dan ook een hoop. Auto’s worden elektrisch, ze gaan steeds zelfstandiger rijden en het autobezit wordt steeds vaker vervangen door concepten als autodelen (car sharing). Icahn is daarop voorgesorteerd met investeringen in garagebedrijven en onderdelenleveranciers. Maar hij heeft met name belangen in Lyft Inc. en in Hertz Global Holdings. Los van Hertz, waar hij een controlerend belang in heeft, heeft hij nog 3 miljard dollar geïnvesteerd in auto- en aan mobiliteit gerelateerde bedrijven. Zelf is hij daar duidelijk over:
“If you look at these businesses as single things, I don’t think they’re that great (..) But they’re positioned as a group to cash in on the new car culture. There’s a secular change happening, which we see as a great opportunity, and it will be good for Icahn Enterprises.” (Carl Icahn tegen Bloomberg)
Hij schetst een beeld waarin mensen steeds meer gebruik maken van carsharing, shortlease en autohuur om hun vervoersbehoeftes in te vullen. De bedrijven als Hertz en Lyft die die diensten verzorgen, hebben vervolgens andere bedrijven nodig voor onderhoud van het wagenpark en andere ondersteuning. Icahn heeft dus belangen in de hele keten. Lyft is hier overigens wat minder bekend dan Uber maar is in de Verenigde Staten een serieuze concurrent van dat bedrijf. Met een eigen app is het bedrijf actief in 300 Amerikaanse steden.
Kortom, voor iedere belegger – zowel voor de lange termijn als met binaire opties – zijn de ontwikkelingen in de auto-industrie, transport en vervoer belangrijk om in de gaten te houden.
Overige beursnieuws in week 45.
- In de categorie grote aantallen vierden we deze week de in Azië populaire Singles Day. Die dag vieren vrijgezellen hun eigen vrije leventje met een cadeau aan zichzelf en daar zijn ze ook – je bent niet voor niets single – behoorlijk gul in. Binnen 12 uur had de Chinese e-commerce reus Alibaba een omzetrecord van 15 miljard dollar.
- Snap, het moederbedrijf van Snapchat heeft alweer een teleurstellend kwartaal achter de rug. Dat had te maken met twee factoren. De groei van het aantal nieuwe gebruikers viel tegen en door een nieuwe advertentieaanpak liepen ook de inkomsten uit reclames terug (met 60%). Het aantal gebruikers steeg met drie miljoen naar 178 miljoen, terwijl analisten op 8 miljoen nieuwe gebruikers hadden gerekend. Concurrent en copycat Instagram Stories zit inmiddels op 300 miljoen gebruikers wereldwijd.
- De waarde van de Bitcoin blijft enorm slingeren. De virtuele munt stond eind oktober op zo’n 5.500 euro. Woensdag 8 november piekte de Bitcoin vervolgens op maar liefst 6.436 euro. Inmiddels is de waarde weer terug op 5.493 euro. De enorme schommelingen hebben onder andere te maken met nieuws dat de splitsing van de Bitcoin in twee verschillende digitale munten is uitgesteld. Daardoor steeg de koers, waarna sommige speculanten hun winst cashten.
Geen dividendbelasting meer?
- Binnen Nederland ging het vooral om de dividendbelasting. Is het afschaffen ervan vooral een maatregel die is ingefluisterd door lobbyisten van Shell en Unilever? Beide bedrijven zijn zowel Brits als Nederlands maar hebben het hoofdkwartier in Nederland. In Groot-Brittannië is er geen dividendbelasting. In Nederland ligt die met 15% aanmerkelijk lager dan andere Europese landen, maar dus duidelijk hoger dan in het Verenigd Koninkrijk. Het kabinet wil niet ingaan op vragen hoe die afschaffing tot stand gekomen is, maar het lijkt inderdaad vooral bedoeld om beide bedrijven niet uit Nederland te laten vertrekken.
- Apple is veel in het nieuws door de introductie van de iPhone X. Voor beleggers was het bedrijf ook op een andere manier interessant. Deze week werd voor het eerst een beurswaarde bereikt van meer dan 900 miljard dollar.
- Ook goed nieuws voor Ahold Delhaize. Dat bedrijf boekte in het derde kwartaal een hogere winst en omzet. Eerder dit jaar was de berichtgeving somberder. Onder andere omdat Amazon het supermarktconcern Whole Foods Market overnam en zich direct met de bedrijfsvoering ging bemoeien. Vooralsnog lijkt Ahold klaar voor de concurrentie.
Laat een reactie achter
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.