Handelsoorlog tussen Amerika en ‘Rest of the World’?

Donderdag maakte President Trump een besluit bekend dat de opmaat lijkt naar een regelrechte handelsoorlog. Het was niet zijn enige opmerkelijke uitspraak deze week, maar wel met afstand de meest verstrekkende.

Met name de staalsector maakt zich grote zorgen. Wat betekent dit voor de beurskoersen? Voor binaire beleggers is het tijd om scherp te zijn op buitenkansjes.

Handelsoorlog door Amerikaanse importheffingen?

handelsoorlog door importmaatregelen trumpNiet lang nadat Trump de eigen Republikeinse partij had geschokt met onverwacht felle kritiek op de National Rifle Association – de machtige wapenlobby organisatie is van oudsher een grote campagnesponsor van de partij – maakte hij een besluit bekend dat de wereld als geheel schokte. Hij voert invoerheffingen in op staal en aluminium.

Dit heeft een enorm effect op de wereldwijde economie. De Verenigde Staten importeren vandaag de dag grote hoeveelheden staal. Onder andere van bedrijven als ArcelorMittal, ThyssenKrupp en Tata Steel. Ook Aziatische producenten verkopen veel staal in Amerika. Deze import was Trump al tijdens de verkiezingscampagne een doorn in het oog. Want tegelijkertijd heeft de Amerikaanse staalindustrie het zwaar. Trump haalde dan ook veel stemmen in de Manufacturing Belt (Ohio en omliggende staten) die niet voor niets tegenwoordig Rustbelt wordt genoemd. Het zijn staten met veel zware industrie. Verouderd en vaak niet in staat te concurreren met de efficiëntere productie en lagere lonen in het buitenland. In de rustbelt is menigeen dan ook enthousiast over de maatregel van Trump. Op veel andere plaatsen ligt dat anders.

Europa furieus en dreigt ook met maatregelen.

Zo was men in Europa niet blij met de aankondiging van Trump. EU-voorzitter Jean-Claude Juncker staat erom bekend niet altijd even diplomatiek te reageren en suggereerde direct harde Europese tegenmaatregelen. Hij vertelde in een interview ook nog wel wat Amerikaanse producten te kennen waaronder bourbon, Harley Davidson en spijkerbroeken. Persbureau Reuters wist te melden dat de Europese Commissie een importheffing van 25 procent overweegt als de Amerikaanse plannen doorgaan. Daarop ging Trump nog een stapje verder door te melden dat hij nu ook importheffingen op Europese auto’s overweegt. Europese auto’s die overigens voor een groot deel in de VS worden gebouwd. Ook uit China kan Trump een reactie verwachten. De Chinezen exporteren staal maar importeren jaarlijks ook voor 12,4 miljard dollar aan Amerikaanse soja.

Amerikaanse auto-industrie ook bezorgd over handelsoorlog

Ook de eigen Amerikaanse auto-industrie reageerde bezorgd. Die is na de crisis onder Obama drastisch gemoderniseerd en heeft de weg omhoog weer gevonden. Dat betekent ook dat er gigantische hoeveelheden staal van goede kwaliteit nodig zijn en die halen die industrieën uiteraard op de plaats waar ze de beste kwaliteit staal voor de laagste prijs kunnen krijgen. Uiteindelijk kunnen duurdere Amerikaanse auto’s het resultaat zijn en daar zit niemand op te wachten.

Beursreactie op de dreigende handelsoorlog

De beurzen reageerden geschrokken en met name staalproducenten gingen onderuit. Voor veel beleggers is de vraag wat er de komende week gebeurt. Zakenbank Goldman Sachs adviseerde beleggers in Amerika zich alvast meer te richten op bedrijven met vooral binnenlandse omzetdoelstellingen. Zoals CVS Health, Public Storage, Verizon en Wells Fargo. Omgekeerd zal zo’n advies in Europa gelden voor bedrijven die minder direct zaken doen met de States. Genoeg uitzoekwerk dus voor binaire optie beleggers.

Ander beursnieuws deze week

In de schaduw van de dreigende handelsoorlog was er uiteraard meer te beleven op en rond de beurzen. Wat highlights:

  • Het Nederlandse bedrijf Alfen gaat naar de beurs. De huidige eigenaar Infestos gaat een deel van haar belang in de producent van laadpalen en andere slimme energiesystemen via het Damrak aan beleggers verkopen.
  • Eerder hadden we het al over de aanstaande beursgang van Spotify. Daarover is nu meer bekend. Het bedrijf heeft zich aangemeld bij de NYSE en zal onder de naam SPOT in de indexen verschijnen.
  • Eten blijven we altijd en dat in combinatie met voordelen uit de Amerikaanse belastingherziening zorgde voor een verviervoudiging van de winst bij Ahold Delhaize in het vierde kwartaal.
  • Chipmaker Qualcomm heeft aangegeven toch met Broadcom te willen praten over een overname. Dat klinkt als een toenadering maar Broadcom noemt het een vertragingstactiek. Qualcomm heeft namelijk gezegd als eerste stap mee te willen werken aan een boekenonderzoek. Broadcom zelf stelt echter daar helemaal geen behoefte aan te hebben.

 

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Geef een reactie