Handel met China in klein dipje deze maand

De handel met China zat deze week in een dip. Niets structureels overigens, maar tegelijkertijd is het geen onbelangrijk nieuws als de handel met een land waar een vijfde van de wereldbevolking woont en werkt zo’n maand lang is ontregeld. Hoe zit dat?

De handel met China

handel met chinaHoe zit het tegenwoordig met het belang van de Chinese economie? Eeuwen terug vormde China een grootmacht van formaat. Niet voor niets trok Marco Polo al de halve wereld over om kennis te gaan maken en een handelsroute op te zetten. Maar vele eeuwen later was er van die macht weinig meer over en zagen we het land toch vooral als een achtergebleven gebied met heel veel mensen.

Inmiddels is de Chinese dominantie weer terug. Op een intelligente manier heeft men een omslag gemaakt van een falend communisme naar een praktische combinatie van socialisme en kapitalisme. Een pragmatische aanpak die ooit door Deng Xiaoping als volgt werd uitgelegd:

“Het maakt niet uit of de kat wit of zwart is, als hij maar muizen vangt.”

Inmiddels zijn Chinese bedrijven zeer succesvol en wordt de handel met China steeds belangrijker voor het Westen. En dan is het dus bijzonder als we bedenken dat de Chinese handel rond deze periode eigenlijk wekenlang op slot gaat. Want 16 februari is het Chinees Nieuwjaar gevierd. Deze periode gaat gepaard met veel festiviteiten en ook een enorme volksverhuizing. Want werknemers in de steden bezoeken deze weken massaal hun familie en vrienden elders in China. Ook is het de tijd van de bonussen en in veel gevallen is het nog maar de vraag of een werknemer na de feestperiode nog terugkomt bij een bedrijf.

Impact op westerse economie

In een reportage van de NOS wordt het effect getoond op de westerse economie. Complete bedrijfstakken hebben problemen omdat China niet meer levert en onbereikbaar is. Naarmate de economie van het land steeds groter wordt, zal het effect hiervan ook steeds groter worden. Binnenkort trekt de handel met China dus weer aan – kansje voor de binaire opties belegger? – en komt de economische reus weer tot leven. Maar de vraag blijft of deze jaarlijkse sluitingsperiode mogelijk blijft als China echt de dominante marktmacht wordt. Ok, wij vieren ook kerst en oud & nieuw, maar drie of vier weken de deuren gesloten? Dat houdt een keer op.

Techologiebedrijf Bynder neemt Webdam over

Wie kent het Nederlandse technologiebedrijf Bynder? Inderdaad, dit is een wat minder bekende naam maar daarom niet minder interessant. Bynder houdt zich bezig met digital asset management, ofwel het beheer van grote hoeveelheden foto’s, video’s en andere digitale content. Bij veel bedrijven gaat tegenwoordig enorm veel tijd verloren aan het terugvinden van de juiste bestanden. Een probleem dat de komende jaren alleen maar groter wordt als er geen goede oplossingen voor worden ontwikkeld. Daarop richt Bynder zich en met Webdam neemt het de directe concurrent om het marktleiderschap over. Webdam is marktleider in de Verenigde Staten en was eigendom van Shutterstock, dat aan de beurs in New York staat genoteerd.

Meer beursnieuws

  • Kraft Heinz, eerder in het nieuws vanwege de overnamepoging bij Unilever, heeft het recente kwartaal een grote winstsprong gemaakt. Die had echter voornamelijk te maken met de Amerikaanse belastinghervormingen. Als je dat effect weg filtert, waren analisten zelfs ontevreden over de stagnerende prestaties van het concern.
  • Zoals veel andere bedrijven zag Coca-Cola de winst juist eenmalig inzakken door de belastingaanpassingen. Het bedrijf kwam niet alleen in de rode cijfers terecht maar heeft ook een teruglopende afzet omdat het een aantal bottelactiviteiten heeft verkocht.
  • In een week waarin de Bitcoin weer boven de 10.000 dollar klom, kondigde Western Union aan dat het de Ripple infrastructuur gaat testen voor internationale geldtransacties. Weer een belangrijke toevoeging aan het lijstje banken dat deze cryptomunt – of in ieder geval de onderliggende Ripple blockchain – gaat gebruiken voor echte financiële transacties.
  • Air France-KLM presenteerde de jaarcijfers over 2017. De operationele winst van 1,4 miljard euro is in de praktijk een nettoverlies van 275 miljoen euro geworden. Oorzaak is een eenmalige pensioenreservering van meer dan een miljard euro die de combinatie moest nemen. Desondanks gaat het operationeel goed, al zijn er zorgen over de olieprijs en de zware concurrentie. In de markt blijven geruchten rondgaan over de interesse van Air France-KLM in het failliete Alitalia. Het concern blijft dit echter tegenspreken.

 

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Geef een reactie