Directie Audi wordt vervangen. Amerikaanse opdrachten voor Arcadis

Het dieselschandaal blijft na-ijlen en daarnaast heeft de Duitse auto-industrie natuurlijk last van de aantijgingen over verboden prijsafspraken. Deze week werd bekend dat de halve top van Audi wordt vervangen. Het Audiconcern verliest marktaandeel aan onder andere BMW en Mercedes en lijkt een verse start te willen maken. Het vernieuwde bestuur moet onder andere zwaarder inzetten op elektrisch rijden en mobiliteitsdiensten.

Kakelvers is de start echter ook weer niet. Van de vier (totaal zijn er 7) bestuurders die worden vervangen, komen drie vervangers bij moederbedrijf Volkswagen vandaan. Niet geheel van onbesproken gedrag als het gaat om sjoemelsoftware en prijsafspraken.. Audi krijgt één Nederlander in de top. Bram Schot – ook van Volkswagen – wordt directeur marketing en sales.

Kom jij terug op de beurs in september?

September is begonnen en dat is hét moment om een oude beleggerswijsheid van stal te halen:

Sell in May and go away, but remember to be back in September

Die wijsheid lijkt ook dit jaar weer te gelden na een inventarisatie van de Financiële Telegraaf. De AEX daalde in de periode van mei tot september met 0,6 procent. In de afgelopen vijf jaar werd er meestal verlies geleden en als er winst werd gemaakt, was die beperkt. Over een langere periode van 35 jaar gezien zou het absoluut rendabel zijn geweest om weg te blijven tijdens de zomerperiode.

Dat is overigens bekeken vanuit de indices zoals de AEX. Als je met verstand van zaken belegt in specifieke bedrijven en branches kan het er heel anders uitzien natuurlijk. Ook als je met je al dan niet binaire opties juist inzet op koersdalingen, kan deze periode natuurlijk positief uitpakken. Hoe dan ook, september is weer begonnen.

Stijgen de aandelen van ingenieursbureaus?

Deze week zagen we de beelden voorbij komen van de overstromingen in Texas. De combinatie van de kracht van de orkaan Harvey – en de nog zwaardere Irma komt er aan – en extreme regenval veroorzaakte een enorme verwoesting. Steden als Houston zijn enorm gegroeid, waarbij de gebieden die van nature als overloop fungeren en het water absorberen, nu in beton zijn veranderd en volgebouwd. Last but not least zijn allerlei plannen om de bewoonde gebieden beter te beschermen met dijken, dammen en andere constructies, meestal niet gerealiseerd.

koersontwikkeling Arcadis orkaan Harvey

Voor de Nederlandse kust- en waterbouwspecialisten kan dit weer grote opdrachten opleveren. Zeker in combinatie met het feit dat president Trump al eerder heeft aangegeven dat hij wilde inzetten op grote infrastructurele projecten. Enige nadeel daaraan is dat Trump bij voorkeur zijn geld in Amerika uitgeeft. Maar de specialistische kennis van ingenieursbureaus als Arcadis blijft natuurlijk wel nodig. En dat leverde deze week al de eerste orders op, en een stijgende beurskoers.

Meer economisch nieuws:

  • De Economisch Commissaris van Europa Pierre Moscovici sprak deze week bezwerende woorden om de zorgen over een (te) sterke Euro weg te nemen. Afgelopen dinsdag piekte onze gezamenlijk munt boven de 1,20 dollar. Dat was de hoogste koers sinds januari 2015. Volgens Moscovici weerhoudt dat bedrijven er echter op geen enkele manier van om goed te presteren en te exporteren.
  • Deze afgelopen tijd was er weer een aantal prominente datalekken in het nieuws. Waaronder Instagram waar gegevens van gebruikers beschikbaar kwamen voor kwaadwillenden. En een lek bij een softwareleverancier voor leasebedrijven, waardoor adressen, leasecontracten, gereden kilometers en bekeuringen van duizenden leaserijders voor derden beschikbaar kwamen. In 2018 moeten bedrijven de nieuwe GDPR (General Data Protection Regulation) regels hebben geïmplementeerd. ICT beveiligings- en adviesbedrijven zien de vraag naar specialisten op dit gebied hard groeien.
  • Uber heeft een nieuw topman. Het door schandalen geplaagde bedrijf heeft Dara Khosrowshahi van reissite Expedia officieel benoemd als nieuwe bestuursvoorzitter. Mochten beleggers en Khosrowshahi denken dat hij aan de bestaande problemen genoeg had, direct na de aankondiging viel er nog een lijk uit de kast. De Amerikaanse justitie is een onderzoek gestart naar omkooppraktijken van de taxidienst in het buitenland. Welk land of landen is niet bekend gemaakt. Het bedrijf is actief in 70 landen en heeft in behoorlijk wat landen met stevige concurrentie te maken.
  • De Brexit onderhandelingen lijken muurvast te zitten. Waar de Britten eigenlijk ook al willen gaan praten over de toekomstige handelsrelaties, wil de Europese delegatie eerst de scheiding zelf hebben afgehandeld. Daar vallen zaken onder als de financiële afrekening van het vertrek uit Europa, de rechten van Europese expats in Groot-Brittannië en de grens met Ierland. Er is nog niet het begin van overeenstemming op die gebieden.

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Laat een reactie achter