Betaalt Broadcom 100 miljard dollar voor Qualcomm?

Neemt Broadcom het bedrijf Qualcomm over? Het gerucht over een mogelijke overname was deze vrijdag belangrijk nieuws en wij gaan er natuurlijk ook wat uitgebreider op in. En uiteraard was er deze week nog meer interessant beursnieuws.

Koopt Broadcom chipmaker Qualcomm?

Gisteren was het groot nieuws in beleggerskringen. Voor het grote publiek zijn bedrijven als Broadcom en Qualcomm geen bekende namen. Maar voor beleggers zijn deze chipproducenten des te interessanter. Misschien is een vergelijking met de goudkoorts op z’n plaats. De ondernemers die destijds echt rijk werden, waren niet zozeer de goudzoekers zelf. Vooral degenen die de scheppen en later de machines leverden aan de mijnbouwers verdienden aan de goudkoorts.

Neemt Broadcom Qualcomm over

Op diezelfde manier zijn de chipsfabrikanten altijd nodig, waar de ontwikkelingen in de technologiemarkt ook heengaan. Gaan we met z’n allen investeren in bitcoins? Voor bitcoin mining is hardware nodig. Gaan we nieuwe smartphones kopen? Daar zitten de nieuwste chips in. En nu ieder apparaat z’n eigen chips krijgt ingebouwd en wordt aangesloten op het Internet of Things, zijn chipfabrikanten overal voor nodig. Dus was het al enorm grote Qualcomm eerder dit jaar verwikkeld in de overname van NXP. Nu wordt dus nog voor die overname is afgerond Qualcomm zelf genoemd (door persbureau Bloomberg dat zich baseert op ingewijden) als overnameprooi voor Broadcom.

Adviseurs zouden bezig zijn de deal voor te bereiden, het zou over een bedrag van maar liefst 100 miljard dollar gaan. Daarmee is het de grootste chipdeal ooit en het aandeel Qualcomm steeg gisteren direct meer dan 15% op de NASDAQ. Ook het aandeel Broadcom steeg, al bleef die stijging beperkt tot een paar procent. NXP-aandeelhouders reageerden minder enthousiast omdat dit de onzekerheid over de deal met Qualcomm groter maakt.

Slechte kwartaalcijfers voor Tesla

We hadden het al eerder over de grote problemen die Tesla heeft met de productie van de nieuwe Tesla model 3, het kleine gezinsmodel. In plaats van de geplande 1500 auto’s rolden er het derde kwartaal slechts 260 van de band. De kwartaalcijfers illustreerden de ‘productiehel’ met een verlies van 619,4 miljoen dollar in het derde kwartaal. Het aandeel Tesla kreeg dan ook een behoorlijke knauw. Vanaf eind 2016 is het aandeel aan een krachtige opmars bezig van zo’n 180 dollar tot een piek rond de 380. Door het slechte productienieuws is het aandeel de afgelopen week gedaald tot iets boven de 300 dollar. Goede nieuws is wel dat het bedrijf langzamerhand wat grip lijkt te krijgen op de productie.

Overig beursnieuws week 44

  • Op dit ogenblik buitelen de ‘Initial Coin Offerings’ op het gebied van nieuwe cybercoins en blockchain technologie over elkaar heen. Vaak worden die gesteund door beroemdheden uit met name de media en sportwereld, zoals Paris Hilton, Jamie Foxx en Luis Suarez. De Amerikaanse beurswaakhond SEC waarschuwde deze week om hier vooral voorzichtig in te zijn en niet zomaar in cryptovalues te investeren omdat een celebrity er reclame voor maakt. Centra, de startup die door DJ Khaled werd gepromoot en voor 30 miljoen dollar aan investeringen verzamelde, bleek bijvoorbeeld een niet bestaande directeur te hebben.
  • Donald Trump begint aan zijn rondreis door Azië. Belangrijk voor Trump, Amerika en de wereld. Want er komen nogal wat dossiers langs. Trump gaat langs Japan, Zuid-Korea en China. Naast alle geopolitieke onrust (met name Noord-Korea) is natuurlijk ook de internationale vrijhandel een belangrijk onderwerp.
  • Afgelopen juli ontkende Volkswagen het nog, maar deze week werd bevestigd dat men wel degelijk nadenkt over een beursgang van de vrachtwagen divisie.
  • Ben jij ook zo’n belegger die Warren Buffet volgt, omdat deze superbelegger altijd winst maakt? Dan heb je nu even een slecht jaar. Want juist zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway lijkt in 2017 – voor het eerst in 15 jaar – rode cijfers te gaan schrijven. Die hebben overigens vooral te maken met het feit dat hij een groot deel van zijn geld in zogeheten herverzekeringsmaatschappijen heeft zitten. En juist die verzekeringsactiviteiten kosten dit jaar 3 miljard dollar meer door het dramatische orkaanseizoen.

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Geef een reactie