De Brexit-deal. Goed nieuws voor beleggers?

Er is eindelijk een Brexit-deal. Is dat goed nieuws voor de economie en beleggers? Ik neem in ieder geval de afspraken even kort met je door deze week. En uiteraard kijken we nog even naar de verdere nieuwtjes uit de boardrooms.

Wat is er afgesproken in de Brexit-deal?

brexit-deal financiele wereldVeel mensen vroegen zich zelfs af of die Brexit nog door zou gaan toen de onderhandelingen zo stroef verliepen en het in Groot-Brittannië politiek rommelde. Maar nu de EU en de Britse onderhandelaars het over de uitgangspunten eens zijn, lijkt dat een gepasseerd station. Wat is er nu eigenlijk afgesproken in de Brexit-deal? Het gaat om de volgende punten:

  • Burgerrechten. De rechten van Europese burgers die in Groot-Brittannië wonen, worden gegarandeerd. Als je daar studeert, werkt of woont voor de scheidingsdatum, kan dat daarna gewoon doorgaan. Ook worden bijvoorbeeld diploma’s onderling erkend en blijven de rechten van Europeanen opgenomen in de Britse wetten.
  • Eindafrekening. Geen land gaat meer betalen of minder ontvangen na het vertrek van de Britten en die betalen bovendien hun ‘contributie’ door tot 2020. De Britten op hun beurt krijgen hun aandeel in de Europese Investeringsbank en Europese Centrale Bank teruggestort, maar moeten wel hun afspraken in het kader van ontwikkelingsfondsen en de asieldeal met Turkije nakomen.
  • De grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Hier zaten veel onverwachte (althans, voor niet-Britten) pijnpunten. Het was voor de Noord-Ieren cruciaal dat er geen harde grenzen kwamen en dat ze lid blijven van de interne Europese markt. Ook de Goede Vrijdagakkoorden aangaande de Ierse en Noord-Ierse betrekkingen blijven geldig.

Maar deze Brexit-deal zegt nog niets over handel en economie?

Dat klopt, maar het was voor bijvoorbeeld handelsafspraken cruciaal dat eerst over bovenstaande belangrijke zaken duidelijke afspraken werden gemaakt. Kortom, nu deze Brexit-deal er is, kunnen we over meer concrete zaken gaan praten waar bedrijven en aandeelhouders direct mee te maken gaan krijgen. Vanuit het bedrijfsleven is dan ook positief gereageerd.

Belastingverlaging van Donald Trump goedgekeurd

Het nieuwe belastingplan van Donald Trump – met daarin aanzienlijke verlagingen voor het bedrijfsleven – is aangenomen door de Amerikaanse senaat. De reacties op de Europese beurzen was direct positief. Sommige Amerikaanse banken waren minder blij. Zo moest de Citigroup een onverwachte verliespost van zo’n 20 miljard dollar aankondigen door deze belastingverlagingen. Het bedrijf heeft eerst door de crisis en daarna door boetes en schikkingen jarenlang enorm verliezen geschreven. Nu de bank weer winst maakt, mogen die eerdere verliezen worden verrekend. Als de belasting echter omlaag gaat, worden ook de aftrekbare verliezen minder waard. Voor de Citigroup en andere banken een stevige tegenvaller.

Overig zakelijk nieuws week 49

  • Het Nederlandse betalingsbedrijf Adyen ziet een beursgang als een mogelijke toekomstige optie. Dit heeft operationeel directeur Roelant Prins bevestigd in een interview met Reuters. Concrete voorbereidingen zijn er echter nog niet volgens Prins. Eerder gingen er geruchten dat al wel een beursgang werd gepland. Adyen is een toonaangevend technologiebedrijf in Europa dat de betalingen voor duizenden bedrijven verzorgt, waaronder grote partijen als Facebook, Spotify en Netflix.
  • Philips is bijna wekelijks in het nieuws met overnames van vaak relatief kleine medische technologiebedrijven. Deze week werd het Nederlandse ICT-bedrijf Forcare gekocht. Het bedrijf levert software waarmee de overdracht van gegevens tussen verschillende medische systemen wordt vereenvoudigd.
  • Er is een grote deal in de maak in de mediasector. Naar verluidt zou Walt Disney op het punt staan de filmstudio’s en de televisieproductie poot van 21st Century Fox – het mediaconcern van Rupert Murdoch – over te nemen. Dit zou in de praktijk om zo’n 60 miljard dollar gaan. Fox News en Fox Sports vallen niet onder de deal.
  • De Bitcoin passeerde deze week even de 17.000 dollar (!) en zakte er daarna weer wat onder. Het blijft skyhigh gaan met de cybermunt. Bubbel of pas het begin?
  • Nederland kwam deze week in Brussel weer onder vuur te liggen toen notulen van een Europese werkgroep uitlekten. Daaruit viel op te maken dat Nederland met de mond belijdt dat het belastingregime zal veranderen om belastingontwijking tegen te gaan, maar dat we in de praktijk veranderingen proberen te rekken. Overigens heeft de EU-lijsten gepubliceerd met landen buiten Europa die niet of te weinig meewerken met de EU om belastingontduiking tegen te gaan.

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Geef een reactie