In januari begonnen we met het slechtste rendement ooit op de beurs. Toch wisten de beurzen zich langzaamaan te herstellen, maar de enorme schommelingen en de extra steun vanuit centrale banken maken de experts en kenners er niet positiever op.
De markt schommelt enorm en ziet bewegingen van 52 dollar in de plus en vervolgens 77 dollar naar beneden, zoals bij Amazon het geval was. Dat is niet normaal én niet gezond. En het is niet eens beperkt tot een bepaalde sector, het gebeurt in iedere sector. Beleggers zijn natuurlijk helemaal niet opgewassen tegen die marktbewegingen en dat heeft ook weer een bepaald psychologisch effect.
De AEX wist op de laatste handelsdag van de maand 2,7 procent winst te boeken, maar het totale rendement van de maand stond op een verlies van 2,8 procent. De AEX wist wel een hoogtepunt te behalen deze maand door op 435 punten te scoren op de tweede handelsdag van de maand. Het laagste punt stond op 395,72 punten. Beleggers houden hun hart vast, want zoals de eerste maand van het jaar gaat, zo gaat de rest van het jaar ook. Althans, zo luidt de beleggers-wijsheid. China heeft onverwacht de yuan gedevalueerd en is er bijna 2 triljard euro aan beurswaarde verdampt. Vrijwel alle buitenlandse fondsen hebben miljarden uit de Chinese markt getrokken.
Ook zorgt de enorm lage olieprijs voor heel veel opschudding en doe daar nog bij de geopolitieke problemen in Iran, Saoedi-Arabië en Noord-Korea. En Wall Street heeft al sinds 2009 niet zo slecht gepresteerd als in de afgelopen maand. Buitengewoon treurig allemaal.
Enorme onzekerheid overheerst
Schommelingen op de markt zijn het resultaat van de overheersende onzekerheid omtrent de groeicijfers en de wazige uitkijk van de centrale banken en hun mogelijke steun. Januari kende veel pieken en dalen op de valutamarkt, wat op hun beurt weer een indicatie geeft voor de gevolgen op de aandelenmarkt. En men verwacht dat die schommelingen nog wel even zullen blijven dit jaar.
Centrale banken maken steeds meer de dienst uit en dat zorgt juist voor schommelingen op de markt. Terwijl ze als bedoeling hebben dat de markt wordt gestabiliseerd. Beleggers krijgen er de kriebels van en alle ogen zijn constant op de centrale banken gericht.
Draghi heeft al aangegeven dat er nauwelijks grenzen zijn aan nieuwe steun vanuit de centrale bank om de economie nieuw leven in te blazen. Ook stelde de Federale bank renteverhoging uit en heeft de centrale bank van Japan een negatieve rente ingevoerd.
Dit heeft de beurzen allemaal gemanipuleerd tot een hogere sluiting, maar de fundering eronder is maar zwak. De constante steun vanuit de geld-pers is alles behalve gezond voor de economie. Het is allemaal gericht op de korte termijn en is alles behalve een goede manier voor stimulans op de lange termijn. Als we eerst naar nulpunt moeten, dan zij het zo – maar de centrale banken lijken er nog niet aan te willen geloven.
Laat een reactie achter
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.