Beurscorrectie geen reden tot zorg

De beurscorrectie van afgelopen week was even schrikken voor veel beleggers. Zeker de groep beleggers die na de crisis voor het eerst geld in aandelen en opties heeft gestoken, moest even slikken toen deze week de beurzen stevig in het rood gingen. Toch lijkt paniek niet op zijn plaats.

De beurscorrectie deze week

beurscorrectieMaandag daalde de Dow Jones index met meer dan 4 procent, een daling die we sinds 2011 niet meer hadden meegemaakt. Aan het eind van de week stond de index op 5,2 procent verlies. Dichter bij huis stond ook de AEX zwaar in het rood met maar liefst 5,7 procent. Toch zien de meeste analisten het als een logische beurscorrectie na een jaar waarin de Dow Jones meer dan 25 procent won en de AEX 15. In een koersanalyse geven verschillende adviseurs aan dat een scherpe daling er eigenlijk altijd wel bij hoort en dat het afgelopen jaar juist ongewoon rustig was:

“Beleggers zijn misschien verwend geraakt met koersen die rustig stegen. In de afgelopen 20 jaar was het vrijwel altijd zo dat de beurs minstens een keer 10 procent achteruitging.” (Jim Tehupuring, portefeuillemanager bij Probeleggen)

Directe aanleiding voor de correctie op de Dow Jones lijken de stijgende rentes op staatsobligaties in de VS. Daarmee wordt altijd een deel van de beleggers uit de aandelen naar de veilige obligatiemarkt gelokt. Ook angst voor inflatie in de VS en verdere renteverhogingen op leningen voedt dat sentiment. Het geeft extra perspectief voor de Europese aandelen. Die daalden mee met het Amerikaanse beursgedrag, maar lijken op zichzelf minder kwetsbaar omdat de Europese economie zich goed ontwikkelt. Geen reden tot paniek dus. Maar voor een belegger in binaire opties wellicht wel wat snelle kansen.

Huizenbubbel wordt snel opgeblazen

Nu er jarenlang weinig huizen zijn bijgebouwd, lijkt er weer een heuse vastgoedbubbel te ontstaan. Zeker in onze Randstad draait de huizenmarkt volledig het rood in, maar de effecten ervan spreiden zich als een olievlek uit door de rest van het land. Ook van oudsher minder populaire stadsdelen als Ondiep in Utrecht, de Stationsbuurt in Den Haag en de Bijlmer in Amsterdam zagen enorme prijsstijgingen. Waarbij het niet alleen om particuliere kopers gaat, maar ook om investeerders. In de Haagse Stationsbuurt stegen de prijzen sinds 2013 zelfs met 110 procent.

Overig beursnieuws deze week

  • De cryptomarkt lijkt afgelopen dinsdag een dieptepunt bereikt te hebben waarbij de Bitcoin terug zakte tot net boven de 6000 dollar. Inmiddels stijgen de meeste munten weer.
  • De overname van Qualcomm door branchegenoot Broadcom is nog niet rond. Ook een verhoogd bod van de chipgigant is door Qualcomm afgewezen.
  • Unilever heeft een onderdeel afgestoten. De Franse producent van bakproducten Alsa werd overgedaan aan Dr. Oetker.
  • De winst van Tata Steel over het afgelopen kwartaal lag vier keer hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Desondanks zijn beleggers met een winst van 164 miljoen euro bij een omzet van 4,2 miljard euro nog niet heel enthousiast.
  • We berichtten vorige week over de juridische strijd over de technologie voor zelfrijdende auto’s. Die zaak liep met een sisser af. Uber heeft eieren voor zijn geld gekozen en geschikt voor een bedrag van naar verluidt een kwart miljard dollar.
  • Goed nieuws van het online en mediafront. Twitter heeft voor het eerst in zijn bestaan winst geboekt, 91 miljoen dollar in het 4e kwartaal van 2017. En Snapchat presenteerde betere cijfers dan verwacht over het afgelopen kwartaal. Van winst is echter nog geen sprake, het nettoverlies bedroeg 350 miljoen dollar.
  • Elon Musk vierde met zijn bedrijf Space X deze week een succes met de lancering van zijn Falcon Heavy raket. Spectaculair was de payload aan boord. Niet het gangbare blok testbeton, maar een Tesla Roadster met chauffeur Starman. Meer down to earth had Tesla aanmerkelijk minder goed nieuws. Het op gang krijgen van de Model 3 productie blijft geld kosten. Het bedrijf rapporteerde het grootste kwartaalverlies ooit (675 miljoen dollar).

 

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Geef een reactie