Beleggingsstrategie aanpassen aan komende bearmarkt?

De beurzen zijn een lang weekend dicht, dus een goed moment om je beleggingsstrategie weer eens door te nemen.

In welke fluctuaties geloof jij, welke markttrends zie je en welke ontwikkelingen kun je voorspellen? Goede vragen om met wat paaseitjes te overdenken. Nemen we gelijk even het verdere beursnieuws van afgelopen week door.

Gebruik je computermodellen voor je beleggingsstrategie?

computermodellen voor beleggingsstrategieEn geloof je die modellen dan ook? CNBC kwam deze week met een interessant verhaal over de beursmodellen van Goldman Sachs. Bij die bank – en ze zijn natuurlijk niet de enige – hebben ze hun economische kennis en ervaring verwerkt in computermodellen waarmee ze economische en beursontwikkelingen voorspellen. Die modellen waarschuwen op dit moment echter voor een aanstaande bearmarkt. Technisch heet het dat de Goldman Sachs bull/bear indicator boven de 70 procent staat. Goldman analisten zelf geven hierover aan dat dit normaliter betekent dat er een hoog risico is.

De indicator wordt onder andere berekend door te kijken naar het groei momentum, de rentecurves, inflatiecijfers, werkeloosheid en aandelenwaarderingen. En komt na al dat rekenwerk dus boven de 70 procent uit. Het bijzondere is dat de analisten hun eigen model niet geloven omdat het beeld vertekend wordt door de lage werkeloosheid en de sterke groeicijfers. Normaal leiden die tot hogere lonen en inflatie, maar in de huidige marktsituatie achten de analisten dat niet waarschijnlijk. Toch bijzonder dat ze het wel zo in hun modellen hebben gebouwd, maar niet willen geloven. Of heeft iedereen uiteindelijk toch meer vertrouwen in zijn eigen analyse dan in de kille rekensommen? En wat betekent deze – genegeerde – alarmbel voor jouw eigen beleggingsstrategie?

Gaan investeringen in duurzame energie pieken? En wie betaalt ze?

Veel nieuws rondom duurzame energie en de energietransitie. Minister Wiebes kondigde namens het kabinet aan dat de gaskraan in Groningen veel eerder dan gepland definitief dicht gaat. Tot 2030 bouwen we af en daarna komt er geen kubieke meter meer omhoog. En een brede coalitie van maatschappelijke organisaties – waaronder uiteraard de installatiebranche – bepleit een verbod op korte termijn van de traditionele cv-ketel. We zouden van hen massaal aan de warmtepomp moeten, een apparaat dat in ieder geval op dit moment nog vele malen duurder is. Het leidt tot interessante vragen die de Volkskrant vandaag eens duidelijk op een rijtje zetten. Want waar deze ontwikkelingen voor champagne zorgen bij bedrijven die ondernemen op het gebied van duurzame energie – zij kunnen gaan factureren – is er wel de steeds nijpender vraag wie die energietransitie gaat betalen?

Overig beursnieuws deze week

  • Eerder deze week gingen zowel in Azië als Amerika veel grote techfondsen omlaag door de angst dat het Facebook schandaal met Cambridge Analytica zou leiden tot veel strengere regelgeving. Inmiddels lijkt de paniek wat achter de rug.
  • Overigens gaat het bij technologiebedrijf Snap (van Snapchat) structureel niet goed. Er moeten nogmaals honderd mensen uit. Dit keer wordt de advertentieafdeling gereorganiseerd, eerder deze maand gingen er al 120 technici uit. Het lijkt op een ballon die leegloopt. Dit soort bedrijven zijn waarschijnlijk te smal qua aanbod voor een structurele toekomst.
  • TomTom zoekt een koper. Het bedrijf is niet zonder zorgen. De omzet van de navigatieapparatuur daalt omdat mensen hun smartphone of ingebouwde apparatuur gebruiken. Contracten met autofabrikanten compenseren dat deels en verder liggen er natuurlijk nieuwe mogelijkheden op het gebied van zelfrijdende auto’s. Al zitten die ontwikkelingen even in de dip na het recente dodelijke ongeluk met een zelfrijdende Uber taxi.
  • AkzoNobel was al enige tijd op zoek naar een koper voor de speciaalchemietak. Voor ruim 10 miljard euro zijn de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle en investeringsfonds GIC uit Singapore de nieuwe eigenaren.

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Geef een reactie