Beleggen in de energiemarkt. Olie of zon?

Beleggen in de energiemarkt is tegenwoordig een fascinerende bezigheid. Hier zien we zoveel ontwikkelingen tegelijk dat er voor een verstandige belegger veel is te bereiken. Maar we kijken deze week uiteraard ook nog naar wat andere ontwikkelingen.

Beleggen in de energiemarkt

In het FD las ik een mooie analyse over de oliemarkt. Het feit dat de olieprijs al erg lang zo laag is, heeft mede te maken met de enorme inventiviteit waarmee de Amerikanen in staat zijn om schalieolie uit de grond te halen. Daarmee concurreren ze rechtstreeks met landen als Rusland en Saoedi-Arabië die door de kraan dicht te houden juist de olieprijs omhoog proberen te krijgen. Komende week overlegt de OPEC in Wenen over de te volgen strategie.

De uitdaging voor de met name Texaanse olieboeren ligt erin om olie te winnen in gebieden waar die olie niet gewoon uit de grond komt als je er een boortoren neerzet. Of eenvoudig is op te pompen met een jaknikker. Tegenwoordig wordt er met zogeheten fracking technieken olie als het ware geperst uit keiharde gesteenten. De Britse geoloog en olie-expert Jason Pitcher illustreert dit in het artikel aan de hand van een voorbeeld:

‘…beton is poreuzer dan het gesteente waar we nu olie uit weten persen. De schalierevolutie is een ongelooflijke technische prestatie.’

Ook geeft hij aan dat er op die manier nog eindeloze voorraden olie zijn te winnen. Amerika kan van een importeur zelfs een olie-exporteur worden, denkt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Beleggen in olie dus?

beleggen in de energiemarktBeleggen in de energiemarkt dus en specifiek in olie? Het bovenstaande is natuurlijk maar één deel van het verhaal. Want er is ook zoiets als opwarming van de aarde en om die global warming tegen te gaan, zijn veel anderen juist naarstig op zoek naar energiebronnen die niet voor opwarming zorgen. De strijd tussen de schalieboeren en de sjeiks wordt dan ook gevoerd tegen de achtergrond van een wereldwijde economie die snel aan het verduurzamen is. De kosten van bijvoorbeeld zonnepanelen is de afgelopen jaren zeer sterk gedaald, en die daling is nog lang niet ten einde.

Interessante vragen als je wilt beleggen in de energiemarkt. Hoe ontwikkelen zich de oliemarkt, de gasmarkt en markt voor zogeheten renewable groene energie?

One-trick pony’s. Interessant voor binaire optie beleggers

Met binaire opties ben je vaak bezig met het inschatten van koersontwikkelingen, zowel positief als negatief. Met name rond de zogenaamde one-trick pony’s valt er dan nogal eens wat te beleven. Recent hadden we het over Snap. Dat zette met de beursintroductie vol in op de doorontwikkeling van Snapchat maar is nu behoorlijk in zwaar weer omdat bijvoorbeeld Facebook dezelfde functionaliteit inmiddels ook biedt. Deze week zagen we de tegenvallende resultaten van Angry Birds-maker Rovio. De gamemaker ging in september naar de beurs maar heeft moeite met het herhalen van het succes dat men had met Angry Birds. De omzet steeg (naar 70,7 miljoen euro) in het derde kwartaal maar de winst steeg niet (bleef 8,6 miljoen euro). Het aandeel kelderde deze week bijna 20 procent. De introductiekoers van het aandeel was 11,50 euro. Inmiddels staat het aandeel op 9,57 euro.

Meer beleggersnieuws deze week

  • We beleggen niet in landen natuurlijk, maar willen wel graag stabiele regeringen. Duitsland stelt dan ook wat teleur nu er nog geen regeerakkoord is en men opnieuw naar de onderhandeltafel (of zelfs de stembus) moet. Of gaat er alsnog een samenwerking komen tussen de SPD van Martin Schulz en het CDU van Angela Merkel, de zogeheten Grote Coalitie?
  • Naast alle malheur bij Tesla, is de vrachtwagen erg goed ontvangen. Niet in de laatst plaats door de prijs die veel lager lijkt uit te komen dan analisten verwachtten. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat het verschil tussen droom en daad bij Tesla soms wat groot is en de truck moet nog in productie komen (2019).
  • De stijging van het aantal Ethereum transacties – van 100.000 naar 500.000 binnen een jaar – laat ook de koers niet onberoerd. De waarde van de tweede digitale munt na de bitcoin steeg de afgelopen week zelfs naar een nieuwe piek van 475 dollar. Terwijl de munt nog op minder dan 100 dollar stond in mei.
  • Philips heeft weer een belangrijk uitbreiding van het portfolio gerealiseerd. De elektronicareus richt zich tegenwoordig exclusief op medische systemen en software. In dat kader neemt het bedrijf de startup Analytical Informatics over, dat actief is op het gebied van radiologisch onderzoek. Het bedrijf is een spin-off van onderzoek dat is gedaan op de universiteit van Maryland in Baltimore. Het maakt software waarmee ziekenhuizen de processen op bijvoorbeeld radiologie afdelingen beter en efficiënter kunnen maken. Het is een kleine overname maar het illustreert hoe Philips steeds verder bouwt aan haar medische specialisatie.
  • In oktober werd bekend dat AkzoNobel en de Amerikaanse lakfabrikant Axalte spraken over een mogelijke fusie. Het was opvallend nieuws nadat AkzoNobel eerder zelf leek te worden overgenomen door branchegenoot PPG. De gesprekken met Axalte zijn inmiddels echter beëindigd zonder vervolgstappen.

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Geef een reactie