Beleggen in de energietransitie? Kansen genoeg

De recente doorbraak in de energietransitie kreeg niet eens zo heel veel aandacht deze week. Maar het bod van Scandinavische energiereuzen voor de aanleg van een windpark op zee is wel degelijk bijzonder. Ik kijk er even wat verder naar en uiteraard nemen we ook nog het verdere economische nieuws met je door.

Subsidieloos windpark belangrijke stap in energietransitie

beleggen in energietransitieDe energietransitie. Het klinkt voor sommigen nog steeds wat zweverig, maar het komt erop neer dat we in een tijdsbestek van tientallen jaren zoveel mogelijk over zullen moeten op zogenaamde hernieuwbare energiebronnen. Bronnen als wind, zon en waterkracht die onbeperkt voorradig zijn. Die energietransitie betekent overigens niet alleen de vervanging van boortorens door bijvoorbeeld windparken. Het betekent ook dat de energiemarkt als geheel op z’n kop gaat. Tot nu toe bestaat die vooral uit grote energiebedrijven die met enorme investeringen energiecentrales bouwden waarin met behulp van kolen, olie en gas elektriciteit wordt opgewekt.

Maar nu al wordt in bijvoorbeeld Australië de elektriciteit voor bijna twee miljoen huishoudens (20%) gewonnen uit zonnepanelen op de daken. Steeds meer energie wordt op die manier ‘decentraal’ opgewekt en soms al ‘peer-to-peer’ verhandeld. Met losse zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven. En met accu’s om de energie op te slaan voor de momenten dat ze nodig is. Waarbij zelfs de batterijen van elektrische auto’s kunnen dienen als tijdelijke energieopslag.

Binnen die energietransitie was de kritiek lange tijd dat schone energiebronnen als ‘wind op zee’ eigenlijk te duur waren en slechts dankzij subsidies konden worden geëxploiteerd. Maar nadat eerder de Duitsers een windmolenpark op zee zonder subsidie van de grond kregen, lijkt dat nu ook in Nederland te lukken. Naast Vattenfall heeft ook het Noorse Statoil ingetekend op de subsidieloze aanbesteding van een groot windmolenpark voor de Nederlandse kust. En als we kijken naar de daling van de kosten van deze hernieuwbare energiebronnen staan we nog maar aan het begin. Investeer jij al in de energietransitie?

Op weg naar de beurs: Xiaomi smartphones

Leuk voor onder de kerstboom: Xiaomi – Oppo – Livo – Vivo, welke naam hoort in dit rijtje niet thuis?

Dat is inderdaad Livo, want die naam heb ik zojuist verzonnen. Maar wie van ons wist dat de andere drie stuk voor stuk namen zijn van grote internationale smartphone producenten? Deze bedrijven spelen een belangrijke rol in de Chinese en Aziatische smartphonemarkt. Met name Xiaomi doet het erg goed en is op weg naar een beursgang. Dit jaar haalde dit bestverkopende Chinese smartphonemerk in 10 maanden al 15 miljard dollar omzet. Daar had men een vol jaar voor gepland, terwijl een winst wordt verwacht van 1 miljard dollar. De tijdlijnen van een beursgang zijn nog niet duidelijk, maar 2018 lijkt een serieuze optie. Het bedrijf wil een beurswaarde van 50 miljard dollar realiseren. Wereldwijd staat het bedrijf 5e op de smartphonemarkt en in eigen land is Xiaomi groter dan Apple en Samsung.

Meer zakelijk en beursnieuws week 51

  • Trump’s belastingplannen werden deze week definitief goedgekeurd. De beurzen daalden daarna zelfs iets, wat betekent dat de verwachte voordelen voor bedrijven al in de koersen waren meegenomen.
  • Nadat olieproducerende landen de afgelopen jaren de productie beperkten om de prijsdaling tegen te gaan, lijkt langzamerhand de tijd gekomen om de productie weer wat te laten stijgen. Energieminister Alexander Novak van Rusland gaf deze week aan dat de landen het inmiddels eens zijn hoe ze de beperkingen op termijn voorzichtig kunnen gaan afbouwen.
  • Boeing wil de Braziliaanse vliegtuigmaker Embraer overnemen. Grootaandeelhouder Brazilië lijkt dit echter tegen te willen houden omdat men geen buitenlandse partij controle wil geven over het bedrijf.
  • De markt voor gezondheidsproducten met probiotica – dat spijsverteringsproblemen tegengaat – groeit met 7 procent per jaar. DSM heeft daarom een belangrijke overname gedaan met het Deense BioCare Copenhagen.
  • Van bijna 20.000 dollar naar 12.000 in een week. Als je van dat buikgevoel tijdens de daling van een achtbaan houdt, zul je dol zijn op de bitcoin. De cryptomarkt schommelt als een bezetene. Toch zou het eigenlijk keurig zijn als de bitcoin na de scherpe daling standhoudt boven de 10.000 dollar. Want hoeveel mensen hadden van die koers maanden geleden zelfs maar durven dromen?

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Geef een reactie