Amazon in supermarkten. Olieprijs daalt.

Wat gebeurde er deze week in de boardrooms en met de beurskoersen? Welke innovaties komen eraan en wat betekenen ze voor beleggers? We maken weer even een rondje.

Europees Nieuws

Als belegger heb je baat bij stabiliteit. En in Europa hebben we het dan vooral over de stabiliteit binnen ons werelddeel. Deze week overleed een van de grootvaders van één Europa en de euro, Helmut Kohl. En we gruwelden van de vreselijke brand in London die werd verergerd door goedkope gevelplaten. Maar er was gelukkig ook goed nieuws.

In Frankrijk kozen de burgers massaal voor de partij van Emmanuel Macron bij de parlementsverkiezingen. Waarom is dat goed? Het lijkt erop dat Frankrijk voor het eerst de kans heeft om een aantal zaken in de economie drastisch te hervormen. Dat helpt uiteindelijk het hele Europese economische blok vooruit. Griekenland liet recent een begrotingsoverschot zien. De beloning kregen ze deze week in de vorm van een nieuwe tranche van 8,5 miljard euro uit het hulppakket. Daar is lang niet iedereen enthousiast over maar het betekent wel dat het voorlopig weer rustig is. In Nederland begint ondertussen de kabinetsformatie Belgische vormen aan te nemen. Daar doen ze er rustig een jaartje over, maar ook wij zijn inmiddels al ruim 90 dagen bezig. Zonder dat we echt uitzicht hebben op een kabinet.

Online reus Amazon gaat in supermarkten

Het trok in 2012 de aandacht. Supermarktconcern Ahold nam Bol.com over. Het idee was dat Ahold zo de broodnodige online kennis binnenhaalde. Ook was er synergie mogelijk door supermarkten als afhaalpunten voor Bol.com bestellingen te laten fungeren. Deze week liet Amazon de supermarktbranche schudden.

Nu ging het andersom. Een online reus neemt een compleet supermarktconcern over. Voor 13,7 miljard dollar wil Amazon biologische supermarktketen Whole Foods kopen. De markt reageerde direct. Op Wall Street kelderden de supermarktaandelen en op het Damrak daalde Ahold/Delhaize negen procent. Whole Foods heeft 460 filialen in de VS, Canada en Groot Brittannië. Er werken 87.000 mensen. Amazon zelf is met Amazon Go al druk aan het experimenteren met supermarktconcepten waarin veel minder personeel nodig is. Voor beleggers een interessante ontwikkeling.

3D printing nu ook voor betonnen constructies

We zien op steeds meer plaatsen toepassingen van de 3D printer. Daarbij gaat het vaak nog om kleine objecten. Bijvoorbeeld in de onderdelenindustrie. Bij de TU Eindhoven pakken ze het een tikje groter aan. Daar werkt men aan een project waarbij een complete fietsbrug wordt geprint. In plaats van het beton te storten – waar je mallen etc. voor nodig hebt – wordt er een speciaal soort betonmortel gebruikt. Die mortel wordt door de printer op de juiste plek neergelegd en blijft liggen. De verwachting is dat uiteindelijk ook complete huizen in een dag worden geprint. Waarbij de vraag zich opdringt of we nu nog in een generatie huizen investeren die straks onverkoopbaar is. Immers, voor een kwart van de prijs laat je je eigen droomhuis neerzetten.

Koersdaling voor Bitcoin en Ether

Bitcoin koersontwikkeling

Bitcoin koersontwikkeling (Bron: Coindesk)

Afgelopen maandag piekte de handelsvolumes in de digitale currencies. Maar tegelijk daalde ook de koers van bijvoorbeeld de Bitcoin stevig. RTLZ berichtte er wat paniekerig over maar als je de koersontwikkeling bestudeert zie je deze scherpe dalingen vaker, evenals de stijgingen. Het zegt allemaal weinig over het werkelijk potentieel van crypto currencies.

Olieprijzen omlaag

De olieprijzen zijn weer aan het dalen. Wereldwijd nemen de voorraden minder snel af dan verwacht, ondanks dat de OPEC en Rusland hun productie hebben verlaagd. Een aantal landen buiten de OPEC heeft de productie in stand gehouden of zelfs verhoogd. Een van die landen is de VS, dat onder Trump meer inzet op fossiele brandstoffen. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zijn er wereldwijd genoeg voorraden tot ver in 2018.

Inchecken met onderhuidse chip

Ik heb nog even de datum van het artikel gecheckt, maar het was geen 1 april. In Zweden is een proef gestart waarbij mensen een NFC chip onderhuids kunnen laten aanbrengen. Daarmee kunnen ze vervolgens automatisch inchecken in het openbaar vervoer. Het zou een boost betekenen voor de NFC chip industrie als dit populair wordt. En natuurlijk voor de speciale piercingsshops die de chip mogen inbrengen.

 

Binary Jiske

Jiske heeft meer dan gemiddelde interesse in binary options en is dagelijks te vinden achter de computer op zoek naar het laatste nieuws over binaire opties en de handel in CFD . Met haar artikelen wil ze haar kennis over deze opties delen met de lezers.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Laat een reactie achter