Handelen in CFD

handelen in CFDHandelen in CFD – Wil je handelen in aandelen maar geen aandelen zelf in bezit hebben dan zijn Contracts for Difference (CFD) de manier om te handelen. Met CFD zet je niet in op het aandeel zelf maar op de eventuele waardestijging of -daling van de koers van het aandeel. Vandaar de naam “contract voor verschil”.

De CFD markt is de laatste jaren aan een enorme groei bezig en je kunt dan ook kiezen om te handelen in CFD bij vele online brokers. Persoonlijk ben ik een fan van plus500 en daarom zullen veel aspecten an de CFD handel in dit artikel over plus500 gaan. Uiteraard staat het je vrij om zelf een andere CFD broker te bezoeken.

Beginnen met handelen in CFD start met een goede CFD broker

Voordat ik inga op de tips & trucs van de CFD handel is het eerst goed om te weten hoe je een goede CFD broker kunt selecteren. Het beste kun je daarvoor de volgende selectiecriteria hanteren:

 • de broker moet gecertificeerd zijn door een financiële autoriteit in Europa
 • het liefst een website en klantenservice in het Nederlands aanbieden
 • reële commissiepercentages berekenen voor de service die zij verlenen
 •  een goed aanbod van ‘markten’ hebben
 • het liefst een demo account met bijbehorende CFD trading software aanbieden

Zoals eerder aangegeven ben ik een fan van plus500 omdat zij een CFD broker zijn die een totaalpakket aanbieden tegen zeer gunstige tarieven. Bovendien kun je gratis en demo account registreren en ontvang je ook nog een bedrag om mee te oefenen.

Jouw gratis demo account kun je hier registeren.

Een CFD platform gebruiken tijdens het handelen

Asl je gaat handelen in CFD dan wil je natuurlijk wel precies weten welke valutakoersen, aandelen, opties of grondstoffen stijgen of dalen. Hiervoor kun je bij de meeste CFD brokers gratis gebruik maken van geavanceerde software die al jouw handelingen precies voor jou bij zal houden. Door middel van grafieken kun je precies zien wat de actuele koersen zijn en of je long of short moet gaan. Hieronder zie je een live voorbeeld van een chart zoals je die bij plus500 kunt verwachten.

Zo kun je van alle “markten” grafieken opvragen. Per uur, dagkoersen, ontwikkelingen per week, maand een jaar of een periode die je zelf kunt bepalen het is allemaal mogelijk. zowel de beginnende CFD handelaar als de gevorderde specialist kan bij plus500 rekenen op een scala aan instrumenten en tools die je bijstaan om overzichtelijk jouw eigen koers uit te zetten.

Kun jij niet wachten om te beginnen dan kun je hier direct de gratis software downloaden en direct oefenen met de tool. Het is reuze eenvoudig en kost je niets.

Voorspellen van koersen, het zogenaamde “long” of juist “short” gaan

Handelen in CFD is en constant proces van analyseren. Welke externe factoren zijn er van invloed op de koers van bijvoorbeeld de dollar? De olieprijs uiteraard maar ook zaken als de handel met andere landen, de staatsschuld en nog meer elementen. Om er nou voor te zorgen dat jij op het juiste moment “long” of”short” gaat is het dus zaak dat je het wereldnieuws volgt maar ook dat je op de hoogte bent van het financiële nieuws. Aan de hand van alles wat je weet kun je voor jezelf bepalen of de waarde van de dollar zal schommelen en hoe groot de te verwachtte koerswijzigingen zijn. Dit gebruik je dan tijdens je handelen. Inzetten op lange termijn hoge koers (of juiste korte termijn) kan je dus geld opleveren. Want het verschil (difference) is hetgeen waar jij geld over gaat verdienen.

Nog niet helemaal duidelijk? Dan kun je via onderstaande video op je gemak nog wat tips bekijken die je beter inzicht geven in de CFD handel.

Je risico spreiden als je met CFD brokers in zee gaat

Het handelen brengt altijd een risico met zich mee. De verhalen van mensen die binnen een jaar miljonair zijn geworden met de CFD handel zijn mythes of slechts voorbehouden aan een enkel gelukkige handelaar die waarschijnlijk meer geluk dan wijsheid heeft gehad tijdens het handelen. Daarom is het belangrijk om je risico te spreiden. Hieronder wat tips die je het beste ter harte kunt nemen, ze kunnen je een hoop ellende besparen.

 1. Geef nooit meer geld uit dan jij je knut veroorloven
 2. Zet nooit al je geld in bij één enkele CFD broker
 3. Zet nooit je hele besteedbare vermogen in op één markt of product
 4. Stop op tijd, incasseer op tijd en wees tevreden met een kleine winst (vele kleintjes vormen samen ook iets groots)
 5. Als je geen werk van traden wilt maken laat het dan ook echt een hobby blijven. Een uurtje per dag (per twee dagen) is genoeg om plezier te hebben van je hobby
 6. En de belangrijkste: HOUD ALTIJD REKENING MET DE HEFBOOM!

Het hefboom effect in de CFD handel is niet te onderschatten!

“Hefboom?!” hoor ik de de beginnende CFD-ers denken… ja de hefboom. Deze kun je zien als een soort van extra geld dat de broker jou geeft om te handelen. Zie het als een vergrootglas, jij ziet een dubbeltje maar onder het vergrootglas lijkt het wel 10 keer zo groot en dus een euro. Hetzelfde kun je doortrekken naar koersen. Met een hefboom van 1:50 maak je van elke euro eigenlijk €50 mooi toch? Ho! Dit is voor winst… omgekeerd evenredig is het het zelfde geval… 1 euro verliezen is dus ook €50 minder in je portemonnee!

Dat is de hefboom dus en die is heel erg gevaarlijk. Daar moet je heel voorzichtig mee omgaan en als je kunt zoveel mogelijk vermijden.

Als jij denkt dat jij dat kunt dan is het nu echt tijd om te gaan handelen in CFD. Ik wens je in elk geval heel veel succes en mocht je nog vragen hebben over de CFD handel (of over binaire opties)  kun je mij altijd even benaderen via het contact formulier of via mijn sociale media kanalen. Succes!