Handelen in aandelen

Online handelen in aandelen, gemak dient de belegger

handelen in aandelenHandelen in aandelen – Wie tegenwoordig kijkt naar de mogelijkheden om te handelen in aandelen, kan zich bijna niet meer voorstellen dat het nog maar 25 jaar geleden is dat particulieren vrijwel geheel afhankelijk waren van de effectenafdelingen van de grote banken.

Die tijd werd gekenmerkt door torenhoge tarieven en het pushen van aandeelhouders in de richting van huisfondsen, met lokkertjes die vaak een sigaar uit eigen doos bleken te zijn. Tegenwoordig heeft de particulier alle benodigde gegevens voor het handelen in aandelen binnen handbereik; op het scherm van zijn laptop, tablet of mobiel. Doe er je voordeel mee!

De langzame revolutie van het online handelen in aandelen

Toen Alex in Nederland het eerste platform voor online beleggen opende, betekende dat een revolutie in de aandelen handel. Online handelen in aandelen zorgde voor lagere kosten, een direct bereikbaarheid gedurende 24 uur per dag en extra mogelijkheden. Voor het eerst voelden ook particuliere beleggers zich serieus genomen.

Tegelijkertijd voelden de banken zich bedreigd, omdat de monopoliepositie leek te zijn doorbroken. In feite bood de eerste online broker voor het handelen in aandelen nog maar een beperkte service, maar de ban was gebroken en inmiddels is er voor iedere particulier wel een broker die afgestemd is op zijn specifieke manier van beleggen.

Fundamentele en technische analyse voor iedereen

De wereld van het online beleggen is er ook één van vakjargon en geheimzinnigheid, maar ook zonder de theorieën volledig bestudeerd te hebben, maakt iedere particulier al gebruik van zowel de fundamentele als de technische analyse bij het handelen in aandelen. Tenslotte kies je als belegger voor een aandeel vanwege de cijfers van het bedrijf waar je interesse door is gewekt. Daar hoort dan ook altijd een blik op de grafiek van het betreffende bedrijf bij, om je een beeld te vormen van het koersverloop tot op heden.

Voor de echte liefhebber zijn er vele mogelijkheden om meer te weten te komen over de stromingen binnen beleggingsland. Ongeacht de keuze die wordt gemaakt, bieden de online brokers tegenwoordig tools (gratis of tegen een kleine vergoeding), waarmee de particulier bij het online handelen in aandelen de mogelijkheden heeft die 25 jaar geleden alleen voor professionele beleggers weggelegd waren.

Waarom zou je handelen in aandelen in het jaar 2016?

online aandelen handelEr zijn vele uitspraken over beleggers. ‘Ze kopen altijd te hoog en verkopen te laag...’ Zodra er op een verjaardagsfeestje over het handelen in aandelen wordt gesproken, is het tijd om te stoppen met beleggen: ‘Alleen de grote jongens kunnen geld verdienen op de beurs ten koste van particulieren‘ Natuurlijk besteden de media vooral aandacht aan de aandelen handel als er sprake is van een grote koersval. Er zijn echter ook feiten die deze uitspraken logenstraffen.

Het gemiddelde rendement op handelen in aandelen in de afgelopen 25 jaar is ongeveer 8% geweest, dat op een spaarrekening 3%. In die periode is het rampjaar 2008 voor beleggers opgenomen. Het is voor particulieren zeker mogelijk om in korte tijd forse winsten te realiseren, maar dat is vaak een kwestie van geluk of kunde. De lange termijn spreekt echter van een beter rendement via het online handelen in aandelen dan via andere mogelijkheden om je appeltje voor de dorst te laten groeien.

Waar moet je opletten bij de keuze van een online broker?

Net als betrouwbare CFD brokers zijn er voor het handelen in aandelen via internet tegenwoordig te kust en te keur beleggingshuizen te vinden. Bij de keuze is het natuurlijk van belang dat de broker is afgestemd op jouw manier van beleggen. Wil jij je beperken tot de handel in aandelen op de Europese beurzen dan is het niet echt nodig om een grote internationale broker te zoeken met toegang tot alle exotische beurzen. Maak jij de keuze om vooral in derivaten te gaan handelen dan zijn daar gespecialiseerde bureaus voor te vinden met een goede reputatie op dat gebied. Net als voor andere zaken zijn er vergelijkingssites op het internet te vinden die je een beter inzicht kunnen verschaffen in de mogelijkheden en kosten van de diverse marktpartijen. Denk bij het online handelen in aandelen in ieder geval aan de volgende zaken:

  • Is de broker gecertificeerd door een financiële autoriteit in Europa?
  • Hoe is de service bij klachten of vragen?
  • Hoe verhouden zich de tarieven tot de concurrentie?
  • Is er voldoende aanbod op de markten die jou speciaal interesseren?
  • Welke tools worden aangeboden en zijn deze gratis?

Heb je een keuze gemaakt en een passende broker gevonden, neem dan de tijd om jezelf te overtuigen dat deze inderdaad biedt wat je ervan verwacht. Het rendement van het online handelen in aandelen is iets dat je zelf bepaalt, maar het is ook erg belangrijk dat je kunt vertrouwen op het platform dat je hebt gekozen.

Wat iedere belegger zou moeten weten

Beleggen is voor veel particulieren een hobby met een serieuze achtergrond, maar zoals bij iedere hobby bestaat het gevaar dat men zich te veel focust op de activiteit en uit het oog verliest om welke reden men er eigenlijk mee is begonnen. Maak duidelijke keuzes met betrekking tot de hoeveelheid kapitaal en tijd die je wilt besteden aan het online handelen in aandelen.

Kies zowel voor je individuele aandelen als voor je totale portefeuille voor realistische koersdoelen. En vergeet nooit dat het af en toe ook noodzakelijk is om verlies te nemen. Het gaat bij het handelen in aandelen tenslotte om het totaalrendement dat je wilt behalen.