Beleggen in fondsen

Beleggen in fondsen

In de beleggingswereld is beleggen in fondsen een oud en vertrouwd begrip. Naast de reguliere handel in aandelen en obligaties hebben de beleggingsfondsen een reputatie opgebouwd die model staat voor een stuk degelijkheid en betrouwbaarheid. We gaan in dit artikel eens wat dieper op de materie in.

Wat is een beleggingsfonds?

Een definitie van beleggen in fondsen: een beleggingsfonds is een collectieve belegging in diverse effecten, afhankelijk van de doelstelling van het fonds. Een fonds kan beleggen in aandelen, vastrentende waarden of onroerend goed, of in een combinatie van deze categorieën. Daarmee wordt al een stukje onduidelijkheid weggenomen want beleggen is, zeker voor de startende belegger een lastig tijdverdrijf, met name door de vele beschikbare mogelijkheden.

Hoe beleg je het beste in beleggingsfondsen en waar moet je dan aan denken? Door te beleggen in een beleggingsfonds, spreid je je geld over meer soorten effecten, verschillende regio’s en diverse sectoren. Hierdoor worden de risico’s gespreid.

Ook geeft de belegger het werk uit handen omdat je niet dagelijks hoeft te volgen hoe het verloop van je beleggingen eruit ziet. Dat werk besteedt je uit aan de beheerder van het gekozen fonds en dat bespaart veel tijd. Je moet je uiteraard wel verdiepen in de prestaties van de verschillende beleggingsfondsen.

Zo werkt beleggen in fondsen

Aandelen in een beleggingsfonds heten participaties. De koers van het beleggingsfonds bepaalt het aantal participaties dat je krijgt bijgeschreven. Een voorbeeld: stel, je stort éénmalig € 10.000 en de koers is € 25. Dan heb je 400 participaties in het betreffende beleggingsfonds gekocht. De waarde van de participaties wordt bepaald door de koers. Deze kan dagelijks fluctueren.

Soorten beleggingsfondsen

Als belegger kun je kiezen voor een:

 • Aandelenfonds (belegt alleen in aandelen)
 • Obligatiefonds (belegt in obligaties van overheid en bedrijfsleven)
 • Liquiditeitsfonds (belegt in kortlopende obligaties en leningen tussen banken)
 • Vastgoedfonds (belegt direct in vastgoed of in vastgoedfondsen)

Kenmerken van dit soort beleggingen

beleggen in fondsenMet beleggingsfondsen investeer je eigenlijk in een heleboel verschillende bedrijven tegelijkertijd. Dat kan in één keer of met een periodieke inleg.

Het voordeel hiervan is dat je beleggingen, en dus de risico’s worden gespreid.

Als een bedrijf failliet gaat, heeft dat maar een beperkt effect op je totale beleggingsportefeuille. Je komt zelf uiteraard niet in bezit van aandelen of andere effecten. De fondsbeheerder koopt deze met het gezamenlijke kapitaal van beleggers die geld inleggen in het fonds.

Als je instapt, koop je een deelnamebewijs dat de waarde van de effectenportefeuille volgt. Bij sommige fondsen wordt er dividend uitgekeerd, afhankelijk van de gezamenlijke bedrijfsresultaten.Vanwege de kosten van de fondsbeheerder, vaak een percentage van de belegging, is het rendement meestal lager dan bij zelf beleggen. Maar omdat het risico is doorgaans ook kleiner is, wordt fondsbelegging een interessante mogelijkheid.

Desondanks is je kapitaal ook bij fondsbeleggen niet gegarandeerd. Op lange termijn zal beleggen in fondsen echter meer opleveren dan bijvoorbeeld een spaarrekening, zeker met de rentestanden anno 2016.

De concrete voordelen van een beleggingsfonds

 • Diversificatie of spreiding
  Een beleggingsfonds kan wel investeren in honderden of zelfs duizenden ondernemingen. Hiermee wordt het risico gespreid. Spreiding vermindert het risico van een ernstige verlies als gevolg van problemen in een bepaald bedrijf of bedrijfstak. Doch met de koop van een mixfonds – waarmee belegd wordt in een combinatie van obligaties, aandelen, vastgoed en liquiditeiten – dat wereldwijd belegt, is de belegger in één keer klaar.
 • Betaalbaarheid
  Als je zelfstandig een volledig gespreide portefeuille wilt aanleggen, dan heb je voor die opbouw al gauw enkele duizenden euro’s nodig. Beleggen in een beleggingsfonds kan echter al voor enkele tientjes. Ook kun je besluiten om op regelmatige basis – zeg maandelijks – voor € 50 in het fonds te beleggen. Een beleggingsfonds is er kortom ook voor de kleine belegger.
 • Toezicht door de AFM, de Autoriteit Financiële Markten (lees ook de veel gestelde vragen op de website van de AFM)
 • Veel keuzemogelijkheden
 • Goed en bewezen rendement

Enkele nadelen:

 • Je kunt ook zelf de spreiding aanbrengen, zij het met een veel grotere inspanning
 • Geringe transparantie
 • Relatief hoge kosten

Periodiek beleggen, spreiding in tijd

Geleidelijk instappen is verstandiger dan in één keer in te stappen met een bak geld. Iedereen wil instappen wanneer de aandelenkoersen laag liggen, alleen niemand weet wanneer het diepste dieptepunt is bereikt. Daarom is het raadzaam om je aankoopmomenten te spreiden. Op deze manier voorkom je dat je instapt op de hoogste koers van het jaar.

Strategie voor beleggen in fondsen

Bij de start van je beleggingsplannen ga je je oriënteren op de mogelijkheden. Online is uiteraard veel informatie beschikbaar maar let daarbij wel op de actualiteit van die informatie. De reguliere financiële instellingen en banken kunnen al veel bruikbare tips verstrekken en het raadplegen van de websites van bijvoorbeeld de CFD broker Plus500, Aegon en Binckbank levert al een strak beeld op van de mogelijkheden. Je kunt dan ook snel zien wat de verwachtingen zijn bij bijvoorbeeld een maandelijkse inlegmethodiek.

Bepaal ook hier je horizon op basis van gezond verstand en laat je niet (alleen) leiden door schreeuwende koppen over mega-rendementen. De historie heeft aangetoond dat verwachtingen soms luchtbellen zijn. Maak ook gebruik van een stop loss-constructie waarbij je in elk geval je mogelijk toekomstige verlies beperkt als beleggen in fondsen jouw voorkeur heeft.