10 handelsgeboden beleggen

De tien handelsgeboden bij beleggen

10 handelsgeboden10 handelsgeboden – Hieronder staat een aantal richtlijnen aangegeven, als hulp en ondersteuning binnen de wereld van de aandelenhandel maar ook als randvoorwaarden die je zou moeten betrachten om succesvol te handelen en die je helpen te voorkomen dat je onverstandige beslissingen neemt. Uiteraard zijn het geen garanties maar meer een aantal verkeersregels op de beleggingssnelweg, die nu eenmaal flink wat gevaren kent.

Lees 10 handelsgeboden goed door voor je gaat beleggen

 1.  Stel jezelf heldere doelen.
  Begeef je niet blindelings op het investeringspad maar bepaal eerst een strategie waardoor het einddoel zichtbaar wordt. En nog belangrijker: blijf die doelen voortdurend bewaken.
 2. Zorg dat je persoonlijke financiële huishouding op orde is.
  Maak dus privé schoon schip en probeer niet het ene gat met het andere te dichten. Schulden of debetstanden proberen weg te werken met vermeende winsten op de beurs is een utopie en moet voorkomen worden.
 3. Lezen en leren vormen belangrijke aandachtsgebieden.
  Doe dat vooral voordat je begint te investeren. Probeer de juiste vragen aan de juiste deskundigen te stellen want het gevaar van misleiding ligt op de loer. Goede voorbereiding is voorwaarde voor succes.
 4. Volg niet zo maar de grote massa.
  Speel in op de actuele ontwikkeling, maar met verstand en met gevoel, zonder dat je je laat leiden door teveel waan van de dag en emotie. Uiteraard probeer je te anticiperen op de actualiteit maar wees ook realistisch en houd rekening met flink oplopende transactiekosten als je teveel handelt. Bij de aandelenhandel wordt vaak teveel gejaagd op snelle koopjes, terwijl iets meer geduld dikwijls veel meer resultaat oplevert.
 5. Betracht enige bescheidenheid.
  Als je de hiervoor beschreven stelregels volgt, is er een grote kans dat je successen behaalt. Dat betekent dat enige terughoudendheid over het algemeen de meeste resultaten oplevert, dus wordt vooral niet overmoedig.
 6. Geduld is een deugd en een schone zaak.
  Deze eigenschap betaalt zichzelf terug. Er zijn altijd beleggers die in paniek gaan verkopen als de markt een dip vertoont en het is de kunst om in dat soort gevallen niets te doen.
 7. Ga op en verstandige manier om met teleurstellingen.
  Verlies brengt emotionele schade aan en bij dat soort teleurstellingen trekken veel investeerders zich terug uit de markt. Een andere groep gaat op dat moment juist investeren in fondsen met een hoog risico, in een poging het verlies te compenseren. Dat kan goed uitpakken maar het is niet verstandig.
 8. Beperk je aantal ‘schouwmomenten’.
  Ga op een normale handelsdag niet elke vijf minuten de ontwikkelingen volgen. Dat maakt je nerveus en leidt over het algemeen tot maatregelen en acties waar je later spijt van krijgt.
 9. Zorg bij de handel voor gespreid risico.
  Beleg niet je hele kapitaal in één of enkele risicovolle fondsen  maar zorg voor een deelbelegging in waardevaste onderdelen. Het gaat om de balans.
 10. Blijf jezelf en staar je niet blind op de prachtige resultaten uit de boekjes.
  De perfecte investeerder bestaat niet, ondanks allerlei mooie succesverhalen. Selecteer je lectuur, lees en leer voldoende en hanteer alleen een handelsstrategie, die je zelf volledig  begrijpt.

Handelen is niet moeilijk!

Zo zie je maar, handelen is niet zo moeilijk als het wellicht mag lijken maar je wil jezelf natuurlijk wel goed voorbereiden. Daarnaast gelde de 10 handelsgeboden natuurlijk niet alleen voor beginnende beleggers of speculanten. Ook de gevorderde belegger moet op zijn tijd weer even bij zichzelf te rade gaan of hij of zij nog wel op een gezonde manier met het handelen bezig is!